More
    Ana SayfaELEŞTRİGeç kalmış bir yazı "Karar Kimin" Oyunu yorumu

    Geç kalmış bir yazı “Karar Kimin” Oyunu yorumu

    Bundan birkaç yıl evvel Savaş Özdural’ın nazik daveti üzerine gittim. Brian Clarke’ın yazdığı, Savaş Özdural’ın Türkçeye çevirdiği ve Atilla Şendil’in yönettiği Karar Kimin isimli oyuna o sıralar Sanatsal Faaliyetleri hayata geçirmemiştim.O yüzden yorum yazmadım daha sonra siteyi kurduğumda hep aklımdaydı ancak fırsat bulamadım. Aslında orjinal adı “bu kimin hayatı?” Türkçeye uyarlanırken sonundaki interaktif bölümden dolayı  “Karar Kimin?” denmiş.

    Çok sağlam sarsıcı bir metin var karşımızda. Konusu; Oyunun ana karakteri bir heykel traş Ken Harrison (Savaş Özdural), bir trafik kazası sonucu boyundan aşağısı felç olmuş aynı zamanda böbrekleri de iflas etmiştir ve diyalize bağlıdır. 6 ay hastanede geçen bir süreden sonra iyileşme umudu olmayan Ken, hastaneden taburcu edilmek ister (bir nevi intihar). Hastanenin başhekimi Dr.Emerson ise hastane dışında Ken’in yaşayamayacağını düşünür ve bu karara karşı çıkar ve Ken’in akli dengesi yerinde değildir raporu tutturarak hastanede zorla tutar. Bunun üzerine Ken bir avukat tutarak hastaneye karşı dava açar. Hastanede çalışan diğer doktorlar, hemşireler ve hasta bakıcılar iki ayrı kutba ayrılır. Ken, kendi bedeni ve yaşamı hakkında sadece kendisinin karar verebileceğini kanıtlamaya çalışırken Dr. Emerson ise ne olursa olsun hastasını yaşatmaya kararlıdır. Mahkemede yargıç her iki tarafı da dinledikten sonra kararı toplum jürisi koltuğunda oturmakta olan biz seyircilere sorar. Jüri’nin vereceği karar göre oyunun sonu ya Ken Harrison’ın kendi isteğiyle hastaneden çıkmasıyla ya da Dr. Emerson’ın onu zorla hastanede tutarak yaşamaya zorlamasıyla bitecektir. Brian Clark yazarken her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüş;  iç içe geçmiş birden fazla konuyu seyirciyi sıkmadan başarıyla ele alıyor, Oyun, gerçekten çok etkileyici. Seyirciye, yazarın oyun içine yerleştirdiği birbiriyle ilişkili ayrıntıları yakalatıyor ve sorgulatıyor.

    Heykeltraşın, baştan ölümle sonuçlanacağı belli olan hastaneden ayrılma isteğine karşı çıkan başhekimin temel yaklaşımı, bir çırpıda depresyon teşhisi koyması felçli hastasına ve yine hastasının itirazlarına aldırmadan yatıştırıcı iğneyi şırınga etmesi. doğrusunu söylemek gerekirse Başhekim hastasının iyiliğini düşünen, işini çok iyi yapan bir doktor. Yazar bize aslında oyunun başından itibaren, başhekimi katı ama hastalarını düşünen bir doktor olarak resmederek doktorluk mesleğinin temel zaafları üzerine düşünmeyi öneriyor. Ötenaziye karşı çıkan, sadece tıp bilimini temsil eden doktor değil elbette. Ancak, oyun felçli hastaya “Mutlu ol, her şeye rağmen yaşa” diyor. Ve elde biz seyirciler için kayda değer iki tez kalıyor. Hasta istemediği halde ne olursa olsun hayat güzel yaşamaya değer diyerek yaşatma kararı veren doktor ve kendi ölümüne karar verme hakkı olduğunu savunan hasta şahsında sembolleşiyor,

    Yazar, oyun metninde, ötanazi tartışmasında yer aldığı tarafı, oyunun her anında izleyiciye hissettiriyor. Felçli hastayı oynayan Savaş Özdural’ın başarılı oyunculuğu da, biz seyircilerine ötenazi konusunda olumsuz düşünmememizi sağlıyor. Felçli hastanın ölüm hakkını kazanabilmek için verdiği savaş, yargı süreci, doktorun bu karara direnişi derken, oyunun sonunda yargıç kararı toplum jürisi koltuğunda oturmakta olan biz seyircilere soruyor.

    İnsan dünyada kendi isteğiyle var olmadığı için kendi isteğiyle ölmeyi tercih edebilmeli mi sizce? İyileşemez sayılan bir hastalığı olan kişinin talebi üzerine hekim tarafından öldürülmesi doğrumu sizce?

    Finale siz karar veriyorsunuz yukarda sorduğum soruların yanıtı sizde oluyor. özellikle verdiğim karar sonrası daha doğrusu seyircide benimle kararı verdi ki anket sonucu benim verdiğim karar ile aynıydı…biz oyunun finalini izledik ancak hala bugün bile verdiğim kararın doğruluğundan şüphe ediyorum.

    Uzun lafın kısası, duygusal sahneleri, yer yer güldüren sahneleri ile izlerken sıkmayan, finali itibariyle mesajını çok net verebilen ve etkileyici oyunculuklarla örülü güzel bir oyun.

     

     

     

     

     

     

     

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler