More
    Ana SayfaELEŞTİRİ“Timsah Ateşi” Tiyatro Oyununu yorumluyorum

    “Timsah Ateşi” Tiyatro Oyununu yorumluyorum

    Çok keyifli, enerjik, eğlenceli ve sıra dışı bir yolculuğa çıktığımız yer yer müzik ve danslarla süslü Grotesk komedi türündeki “Timsah Ateşi” tiyatro Oyununu dün akşam Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde izleme şansı buldum.

    Megan Tyler’ın kaleme aldığı, Zeynep Anacan’ın dilimize çevirdiği, yönetmenliğini Mehmet Ergen’in üstlendiği tiyatro oyununun oyuncu kadrosunda Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü, Kubilay Tunçer ve Okan Demirok yer alıyor.

    Konudan bahsedelim biraz; 1989 yılında Kuzey İrlanda’da geçen, sevgisiz bir ev, kötürüm bir baba, işlemediği bir suç yüzünden 8 yıl hapis yatan asi bir kız Fianna (Hazar Ergüçlü) ile dindar ablası Alannah’ın (Funda Eryiğit) hikayesi.

    Yorumlamaya başlıyorum; Grotesk tarzda bir komedi var karşımızda öncelikle bunu söyleyerek başlayabilirim. Kız kardeşimin de merak edip bana tavsiye ettiği bir tiyatro oyunu. Türkiye’de en dikkat çeken oyunlardan biri olduğunu bildiğim için dün akşamı sabırsızlıkla bekledim. Beklediğime değdi. Günümüz Türk Tiyatrosu açısından bakıldığında farklı bir oyun. Bir kere ilk göze çarpan dinamik ve hızlı olması, ikinci göze çarpan modern olması, grotesk ama aynı zamanda sürreal bir hikaye. Oyunun yazarı Megan Tyler bana göre sanat disiplinini biçimsel olarak diğerlerinden ayrıştırıp zenginleştirmek için kafa yoran ve bu yönde metotlar uygulayan bir yazar. Tarantinovari; yani biraz açmak gerekirse, kanlı ve vahşi olmasına rağmen ince bir mizah duygusuyla seyircileri gülümsetebilen sahnelerin olduğu bir kalem kullanmış. Pek çok sosyal mesajı arka arkaya sıralamış ve bunu ciddi anlamda cesurca seyircinin gözüne sokmaktan çekinmemiş. Bunlardan birincisi Kuzey İrlanda sorunu (Katolikler ve Protestanlar arasındaki yirminci yüzyılda görülen ve yıkıcı etkiler bırakan etnik çatışmalardan biri olarak bilinir). İkincisi Aile içi şiddet, ailenin bir veya birden fazla üyesinin ailenin diğer üyelerine karşı gösterdiği saldırgan davranışlardır. Kişiyi isteği dışında davranmaya zorlayan her türlü tutum ve davranışı (aşağılanmak, tehdit etmek, darp etmek, zorla cinsel ilişki kurmak ya da kurmaya zorlamak, kısıtlamak, zorla evlendirilmek, vb.). Üçüncüsü ve altı çizilmesi gereken bir mesele özellikle de çocuklara yapılan cinsel istismar oyunun içerisinde açık ve bahriz mesajlarla pedofili konusu çok güzel aktarılmış.

    Rejiden devam edecek olursak; Zeynep Anacan’ın dilimize çevirdiği metindeki sözcük ve diyalog üzerine kafa yoran aynı zamanda fiziksel tiyatro kavramı ile birleştiren bir reji sunmuş bizlere yönetmen koltuğunda oturan Mehmet Ergen. Bu açıdan bakıldığında , yazılmış metinden ziyade oyuncuların beden performanslarına odaklanmış. Dekoru başta olmak üzere, sahne düzeni müzikleri, kostüm tasarımları, ışık tasarımları da ayrıca övgüyü hak ediyor bence. Çok iyi yazılmış bir metni, çok iyi bir oyuncu yönetimiyle izlediğimizde belli bir haz aldığımız kesin ve net bir şekilde ortada “Timsah Ateşi” tiyatro oyununda.

    Geçelim oyunculuklara; seyircinin aklının sınırlarını zorlayan Grotesk tarzda bir komedide her iki oyuncunun Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü) oyunculuğunu korkunç derecede muhteşem buldum. Funda Eryiğit, Alannah’ın iç dünyasını bizlere olağanüstü mükemmel yaşattı. Hazar Ergüçlü’nün, asi kız Fiannayı saygı duyulası müthiş bir performans ile canlandırarak gördüğüm en iyi oyunculuklardan birini sergilediğini düşünüyorum. Okan Demirok, İngiliz askeri olarak çıkıyor karşımıza yine bana göre sadece bir kaç dakikalık sahne için gayet akılda kalıcı bir performans sergiliyor. Kötürüm babayı canlandıran Kubilay Tunçer de bana göre ne çok iyi ne çok kötü ortalama düzeyde.

    Ajandanıza not almayı ve izlemeyi unutmayın.

    Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler