Kabare türünde müzikli, danslı, mizahı bol ve eğlenceli “Kapkabare” tiyatro oyunu dün akşam Şişli Tiyatrosu‘nda sanatseverlerle buluştu. Bizde Sanatsal Faaliyetler olarak oradaydık.
Kabare geleneğini sürdürmeyi hedefleyen Emrah Uslu’nun kaleme aldığı ve oyuncusu olarak yer aldığı, Eda Özdemir’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve aynı zamanda oyuncusu olarak yer aldığı, tiyatro oyununun kadrosunda Eda Özdemir, Emrah Uslu, Eray Demirkol, Derya Kahya, Elif Kaya, Elif Nur Sakal, Sevim Erdoğan gibi oyuncular yer alıyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle; Toplumumuzun sorunlarından bir tanesi kadın ve erkek eşit(siz)liği. Hayatın kendisi başlı başına bir çelişkiyken ya kadın ve erkek ilişkisi? İlk çağdan bugüne kadar kadını kadın, erkeği erkek yapan nedir? Duygular çehresini değiştirdi mi sizce günümüzde ? Kadın ve erkek ilişkisine farklı bir açıdan bakarak bu sorulara cevap bulmamızı sağlıyor.
Ve hazırsanız yorumlamaya başlıyorum; iyi ki tiyatro var, iyi ki sanat var. Bence de Adem ve Havva’dan beri yalnız Türkiye’de değil, her kültürde ve toplumda en çok konuşulup, tartışılan önemli sorunlardan biri kadın ve erkek ilişkileri. Bana göre şefkat, güzel konuşma, iyi davranma, iyi iletişim ve iki taraflı sevginin kadın – erkek ilişkisinde sorun oluşturması mümkün değil. Emrah Uslu, kadın ve erkek ilişkisinin trajik yanlarını, komik örnekler ile ve en önemlisi ülkede unutulmaya yüz tutmuş kabare geleneğini de sürdürmeyi hedefleyerek bir metin yazmış. Çeşitli skeçler ile kendi düşüncesini cesurca seyirciye aktarmayı başarıyor.
Eda Özdemir’in rejisini ilk defa izledim. Ben şahsen kendimce başarılı buldum. Oyuncuların tümünün kostümleri ve makyajları özenle hazırlanmış, sahne ve kostüm tasarımı başarılıydı diyebilirim. Komedi öğelerinden fevkalade dozunda yararlanırken, önemli sorunları ciddi olarak vurgulamayı da ihmal etmemiş. Ben şahsen oyunu izlerken çok eğlendim ama bunun dışında gayet bilinçli bir biçimde kodlanmış pek çok mesajı da aldım. Süper enerjik, ışıltılı ve ayakları yere sağlam basan bir komedi izlediğimi de söyleyebilirim.
Oyuncuların her biri sahnede şahaneydi. Özellikle bana göre son dönemde tiyatro sahnelerinin gördüğü iyi oyunlardan bir tanesi “Kapkabare”. Altını çizerek belirtmek istiyorum, Tüm oyuncuların ve teknik ekibin sanatın var olması için gece gündüz çabalayıp tiyatroyu ayakta tutmaya çalışmaları taktire değer. Sizde Kabare türünde müzikli, danslı, mizahı bol ve eğlenceli güzel bir oyun izlemek istiyorsanız “Kapkabare” tiyatro oyununu kaçırmamanızı tavsiye ediyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş