Yedi Numara, 2000-2003 yılları arasında TRT 1’de yayınlanmış olan komedi türündeki Türk televizyon dizisidir.
Üniversite eğitimi almak için çeşitli yörelerden gelmiş 4 şehirli kız (Rüya, Ayten, Cansu, Armağan) ve 2 taşralı (Recep Ballıoğlu,Haydar Ballıoğlu) erkek öğrencinin ve bunların peşine takılan taşralı (Satılmış Ballıoğlu) işsizin, sosyal ve kültürel yönden farklılıklarına değinilmiş, bununla birlikte birbiriyle olan ilişkilerinde yaşadıkları güçlükler ekrana yansıtılmıştır. 3 sezondan oluşan dizi, 23 Haziran 2003 tarihinde yayımlanan 92. bölümü ile final yaparak sona erdi.
Az önce bahsettiğim gibi sosyal ve kültürel yönden farklılıklara sahip bu gençler , Zeliha ve Vahit Ballıoğlu Çiftinin evine yerleşir ve bazen hüzünlü çoğu zaman komik maceralar dizisi başlamış olur. Bu arada anlattıklarım dizinin giriş bölümü yani diziye sonradan gelen karakterleri henüz yazmadım. Henüz izleyemeyen sanatsal faaliyetler takipçileri için belirteyim dizinin ismi neden “7 Numara” ? Az önce saydığımız ve birazdan sayacağımız karakterlerin yollarının kesiştiği evin numarası “7 Numara” Televizyon Dizisinin isminin çıkış noktası.
Peki nedir beni 2000 yılı yapımı “7 Numara” üzerine yazmaya iten? Öncelikle o yılları özlemem diyebilirim. Geçen hafta kahvaltı ederken Televizyonda izledim ve her sabah yeniden izlemeye başladım. “Ne var bunda?” diyebilirsiniz şimdi. Açıklıyorum; Yani sabah saati işe gitmek için hazırlanıyorum. Düşünsenize ve güne 1- 0 önde pozitif başlıyorum bu güzel kaliteli dizi sayesinde.
Peki yüzlerce, binlerce kere televizyonda izlediğimiz, kahkahalarla güldüğümüz bu dizide ne var bu kadar çok izlenmesinin sebebi ne ?
Madde madde kendimce sıralayayım; Birincisi senaryosu gerçekten ekran başında kilitlenmemize sebep olan ve kendine hayran bırakan bir hikaye tabanı var. Volkan Girgin, Oya Yüce, Nuray Uslu, Alev Toprakoğlu, Ayça Mutlugil gibi bir kadro yazmış. Aynı zaman da yazarlardan Volkan Girgin, Nuray Uslu, Ayça Mutlugil baş rolde yer alıyor. İkincisi elbette yönetmenleri; Çarkı dönen bir sistem var Tv’de. Sistemin onları çiğnemesine izin vermeyen bir kurgu ile yönetilmiş bana göre.
Üçüncüsü ve en önemlisi oyuncuların başarısı; Başlangıçta ev sahipleri bakkal Vahit ve eşi Zeliha, Rüya, Ayten, Cansu, Armağan, Recep,Haydar, Satılmış ile başlayan maceralara daha sonra Mustafa, Yusuf Güdük, Sabit, Meryem, Asiye, Berat katılırlar.Şebnem Sönmez,Engin Alkan, Olgun Şimşek, Nuray Uslu, Tuba Erdem, Gülden Güney, Ayça Mutlugil, Okan Selvi, Volkan Girgin, Ruhi Sarı, Aşkın Şenol,Özlem Türkad, Sedef Pehlivanoğlu, Cenk Tunalı, Taner Ertürkler, Çağlar Çorumlu, Ahmet Saraçoğlu gibi şu anda bile hala adından söz ettiren oyuncuların başarısından kaynaklı bana göre. Şimdi bu üç madde teknik olarak incelediğimiz maddeler.
Bu kadar çok izlenmesinin sebebi ne ?
Yani tabi bu soruya ben kendimce yanıt verebilirim bir eleştirmen gözüyle değil de seyirci gözüyle şunu çok rahat söyleyebilirim içten ve bizden bize bizi anlatıyor aynı tiyatro gibi. Mesela en safı Meryem peki hangimiz zaman zaman saf olmuyoruz ki ? Yada Armağan ile Haydar gibi birbirimizi sevdiğimiz halde o an değilde uzun bir sonra hangimiz söyleyebildik belkide biz hiç söyleyemedik. Ve çıkarılacak çok derste var bu hikayelerden mesela Cansu çok sevmesine rağmen söyleyemiyor Mustafa’ya olan aşkını hoş söylese de Mustafa’nın umurunda değil ama Yusuf çok seviyor Cansuyu fakat Cansu kendisini gerçekten sevenin kıymetini anlamıyor bir süre.
Yazmaya devam etsem sayfalar dolusu yazarım. Yazımı noktalıyorum. noktalarken her zaman olduğu gibi hayatını kaybeden tüm oyuncuları saygıyla ve rahmetle anıyorum, hayatta olanlara ise sağlık ve başarı diliyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : MURAT KARAKAŞ