More
    Ana SayfaGenelAnkara'da Deha Fuzuli'nin Zengin Mirasına İthaf Edilen Bir Etkinlik Düzenlendi.

    Ankara’da Deha Fuzuli’nin Zengin Mirasına İthaf Edilen Bir Etkinlik Düzenlendi.

    Ankara’da deha Fuzuli’nin zengin mirasına ithaf edilen bir etkinlik düzenlendi.

    9 Ekim’de Azerbaycan edebiyat dilinin kurucularından dahi şair ve düşünür Muhammed Fuzuli’nin zengin mirasına adanan sempozyum Ankara Gazi Üniversitesi’nde açıldı.
    Bu, dahi Fuzûlî’nin doğumunun 530. yıldönümü çerçevesinde düzenlenen bir sonraki prestijli etkinliktir.
    Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve bilim insanları, Fuzuli’nin yaratıcılığına ilişkin görüşlerini paylaştı.
    Bilim adamları, yazarlar ve şairlerin yanı sıra, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen İsa Habibbeyli, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Müdürü Profesör Bijan Ercilasun, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Profesör Bijan Ercilasun da katıldı. Yaptıkları sempozyumun açılışına Amra Yunus Enstitüsü, Profesör Abdurrahman Ali, Gazi Üniversitesi Rektörü Uğur Ünal katıldı.

    Sempozyumun açılışını yapan Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü Müdürü Bican Ercilasun, Fuzuli’nin mirasının edebiyat ve felsefenin zirvesi olduğunu ve Türk dünyasını birleştirmeye devam ettiğini söyledi. O, “Hiçbir şair aşkı Fuzuli’nin eserindeki gibi yüceltemez” diyen Türk bilim adamı, dahi şairin sözlerinin her zaman dünyada milyonlarca insan tarafından ezberlendiğini vurguladı. Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı İsa Habibbayli, konuşmasında Muhammed Fuzuli’nin 530’uncu yıldönümünün sadece Azerbaycan’da değil, tüm Türk dünyasında geniş çapta kutlandığına dikkat çekti.

    İsa Habibbeyli’ye göre, dahi Azerbaycan şairi Fuzuli’nin adı, dünya edebiyatının şaheserlerinin yazarları arasında haklı olarak yer almaktadır. O, Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev’in 25 Ocak 2024 tarihli Kararnamesi ile büyük düşünür Muhammed Fuzuli’nin 530’uncu yıldönümü dolayısıyla dünyanın birçok ülkesinde çok sayıda etkinlik düzenlendiğini kaydetti”. İsa Habibbeyli: “Fuzuli’nin adı, kendi ana dili olan Azerbaycan dilinde, Arapça ve Fars dillerinde edebi eserlerin yazarı olarak Azerbaycan tarihinde sonsuza kadar kalacaktır. Böyle başka bir şair yoktur” diye devam eden İsa Habibbayli, “Şikayet”, “Leyli ve Mecnun” ve Fuzûlî’nin diğer eser ve gazellerini söz sanatının ölümsüz abideleridir. Ona göre şairin hayattayken bile her biri Türk edebiyatının incisi olan eserlerinin her biri İstanbul’da, Tebriz’de, Taşkent’te ve Türk dünyasının diğer büyük şehirlerinde meşhur olmuştur. “Fuzuli’ye dünyanın her yerinde saygı duyulur.” Başkan İsa Habibbayli dahi şairin yaratıcılığını anlatan kitabı Gazi Üniversitesi’ne hediye etti.
    Daha sonra konuşan Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Sempozyumun organizatörlerine şükranlarını sundu. Diplomat, bugün Azerbaycan’ın bir bölgesine Fuzuli’nin adının verildiğini hatırlattı. Reşad Mammadov: “Ülkemizin bu kısmı uzun yıllardır Ermenistan işgalı altında kaldı. Azerbaycan, tarihin en zor dönemlerinde bile Fuzuli’yi unutmadı söyledi Büyükelçi, Milli Lider Haydar Aliyev’in 1994 yılında Fuzuli’nin 500. kuruluş yıl dönümünün kutlanmasına ilişkin kararnameyi imzalaması tesadüf değildir” dedi.
    Etkinlik, bilim adamlarının ve edebiyatçıların Fuzuli’nin mirasına ilişkin konuşmalarıyla devam ediyor.
    Sempozyumun çalışmaları 10 Ekim’de tamamlanacak.

    Sempozyumun Türkiye’deki Gazi Üniversitesi, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi, Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü ve Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçiliği’ne bağlı Azerbaycan Kültür Merkezi tarafından düzenledi.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler