More
    Ana SayfaELEŞTRİ"90'larda Türk Sineması" Kült olmayı başarmış filmler (Gemide)

    “90’larda Türk Sineması” Kült olmayı başarmış filmler (Gemide)


    4 Aralık 1998 / 1s 42dk / Dram
    Yönetmen: Serdar Akar
    Oyuncular: Erkan Can, Ella Manea, Haldun Boysan, Naci Taşdöğen,Yıldıray Şahinler
    Ülke Türkiye

    Değerli sanatsal faaliyetler takipçileri yeni bir yazı dizisi ile yine sizlerleyiz. “Nabıcaz be Kamil” repliği ile kült olan bir Serdar Akar şaheseri Gemide…

    Öncelikle bir Serdar Akar hayranı olduğumu belirteyim… Peki neden mi hayranım ? Cevap basit Türk Sineması’nın kalite çıtasını yükseltmeyi kendi çabaları ile başarmış bir yönetmen kendisi ayrıca Quentin Tarantino’yu kıskandıracak bir kafa yapısına sahip bence…

    Konusunu bilmeyenler için Gemide filmini özetleyelim… Bir kum kosterinin personeli ve kaptanının başından geçen öykü çerçevesinde Türkiye`nin çarpık yapısına eleştiri getiriyor, Laleli’de parasını çaldıran boksör(Naci Taşdöğen)’ün gemi kaptanı(Erkan Can)’na durumu anlatması ile parayı istemeye giden kaptanın başından geçenlerin konu edildiği filmde, olaylar iyice karmaşık bir hal alır ve bir kız ile kafası betona çarpılarak öldürülmüş bir adam kalır ellerinde. Gemiden gitmesi gereken kızın boksör tarafından saklanması ile daha da karışan olaylar sonucu kafası dumanlı olan esrarkeş kaptan ayılmaya başladıkça her şeyi yavaş yavaş hatırlamaya başlar.

    Gemide filmi bize ne anlatıyor?
    “Bir memleket gibidir gemi. Her şey düzenli ve kontrol altında olmalıdır, kaidelere uyulmalıdır, kanunlara, nizamlara… Ben de bu memleketin başbakanı gibiyim mesela. Her şey benden sorulur. Denize çıktın mıydı bu küçücük gemi bir memleket oluverir. Aslında bir başbakandan daha çok görevim var; çünkü onun bakanları var, adamları var, falanı var filanı var, benim yok. Bu gemide güvenlik de eğitim de sağlık da eğlence de benden sorulur. Kamil de başbakanın en kıyak yardımcısı; siz de vatandaş, aynı zamanda memur gibisiniz. Bu yüzden çok kıyak, çok disiplinli ve çakı gibi olmalıyız. Sürekli kendimizi ve birbirimizi kollamalıyız”. cümlesi ile başlar Gemide.
    Türk seyircisinin pek alışık olmadığı bir giriş ile başlıyor film. Mekan olarak kapalı alan fobisi olan insanların duramayacağı bir gemi görüyoruz. Geminin sakinleri İdris Kaptan geminin başbakanı gibi ve Kamil onun en kıyak yardımcısı… Boksör ile Ali ise bir nevi bakanları. Boksör insanların başlarına olmadık dertler sarıp geminin düzenini bozmaya başlayınca… Kaptan’ın da otoritesi sarsılmaya başlıyor haliyle.Film başbakan İdris Kaptan’ın İmkan ve zemin dahilinde kendince faydalı gördüğü politikaları benimsemesi ve uygulamaya koyması. Çevresinde tecrübeli yalan söyleyen adamlarının bulunması, kendi yetişme tarzı ve bilgi birikiminin yetersizliği yanlış kararlar vermesinin sonuçlarını anlatıyor bizlere.
    Neden bir Baş yapıt?

    Özellikle cesur anlatımı ve çekildiği dönemi (1998) göz önüne alırsak gerçekten çok güzel, Filmin kurgusu Serdar Akar, Önder Çakar tarafından çok güzel işlenmiş, bana göre başyapıt olmasında en önemli etken sanatın her zaman bir kahin gibi olacakları önceden görmesi mesela; “bu dünya iki şeyden yıkılıcak; Ya binadan yada zinadan. Allah sonumuzu hayır etsin. mahşer günü bütün binaları deniz geri isteyecek, batan bütün memleketler gibi… Deniz kumu eninde sonunda geri alacak, çaresi yok bunun”. Bu film çekilirken deprem henüz olmamıştı. Ama Serdar Akar İdris Kaptan’ın bu konuşması ile Kocaeli depremine gönderme yapmış. Tüm karakterleri ve konu işleyişindeki sinema dili övgüye değer. Beyaz cam da izlemiyormuşuz da sanki olaylar birebir önümüzde yaşanıyormuş hissiyatı veriyor. İnsan ruhunun en faşist köşelerini büyük bir ustalık ile anlatıyor.
    Son olarak geçelim oyunculuklara.
    Film hakkında bu kadar şey söyledik peki bir filmi şaheser yada başyapıt yapmak için sadece senaryo yeter mi yada yönetmenlik?… Cevap hayır tabi ki oyuncu seçimleri de elbette önemlidir. Erkan Can ve Naci Taşdöğen filmin konusunun gerçek iki kahramanı yani onlar olmazsa konu olmaz o zaman önce ikisini yorumlayalım. Erkan Can; mimikleri, kelimeleri vurgulama yeteneği muhteşem takdire şayan bir oyuncu herkes Mahallenin Muhtarlarındaki Temeli yerin dibine soksa da bence Temeli de ondan başkası bu kadar keyifli oynayamazdı.

    Naci Taşdöğen; Aslında kendileri ile henüz birebir yüz yüze sohbetim olmadı bu saydığım ve sayacağım büyük isimler ile ancak sanatsal anlamda kendisi ilk tanışmamın çocukluğumda izlediğim Donald Duck olduğunu otuzlu yaşlarımda yani bu güzelde filmde izlerken sadece oyunculuğunu izlemiştim onun ben çocukken en sevdiğim çizgi karakteri seslendirdiğinden habersiz… Ve ayrıca kendisine sadece oyuncu dersem sanırım bana gücenir çünkü on parmağında on marifet… Sinema, Tiyatro ve Dublaj alanlarında çeşitli ödüller kazanmış birisi Ağır Roman’da da izleme şansı buldum fakat bu filmde bir başka keyif veriyor. Ella Manea; Filmin bir diğer karakteri ve konunun en baş kahramanı diyebiliriz. Bu film için Romanya’dan gelen filmin tek kadın oyuncusu mimikler ve aynı beden dili mükemmel Zaten sadece iki filmde yer almış Türkiye’de… Lalelide Bir Azize filminde baş kahraman ancak yine bana göre kıymeti bilinmemiş. Yıldıray Şahinler; Tiyatroda fazla takip edemediğim başarılı bir isim daha kendisi ile ilk tanışmamız Gülşen Abi dizisidir harika bir yüze, dolgun bir ses tonuna ve harika bir oyunculuk yeteneğine sahip birisi. Ve en sona sakladığım Haldun Boysan; Bu filmde özellikle Erkan Can ile karşılıklı oynadıkları sahnelerde oldukça başarılı bir performans sergilemiş… Ancak sadece iyi bir oyuncu değil, Türkiye’nin en iyi seslendirme sanatçılarından biri canlandırdığı her karakterde bana göre gözlem yeteneği mükemmel bir sanatçı. Ve filmin gizli öznesi Uğur Yücel; bu ülkede gerçek anlamda iyi şeyler yapan, üreten az sayıda insandan birisi Filmin müziklerini de kendisi yapmış ve Görselliğin müzik ile dans ettiği hoş sahneler devreye girince filmin insanın üzerinde etkisi artıyor.

    Bir sonraki Yazımda Lalelide Bir Azize filmini sizler için yorumlayacağım. Esen kalın Sanatsal Faaliyetler takipçileri ve sanatseverler.

    Genel Yayın Editörü : MURAT KARAKAŞ

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler