Bakırköy Belediye Tiyatroları tarafından sahnelenen “Ver Parayı” tiyatro oyununu, 28 Ocak Cumartesi akşamı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde izleme fırsatı buldum.
İlkokul öğretmenliği eğitimini tamamladıktan sonra, tiyatroya yönelen. Yazar, oyuncu ve yönetmen olarak çalışmalarda bulunan. 1997 yılında bir sömestr boyunca Zürih tiyatro akademisinde öğrenim gören. 1998-2002 yılları arasında ise Berlin Sanat Okulu’nda sahne yazarlığı eğitimi alan Andreas Sauter ve 1995-1998 yılları arasında ise Theater der Jugend’da dramaturg ve yönetmen asistanı olarak görev alan. Berlin Sanat Okulu’nda eğitim alan Bernhard Studlar tarafından kaleme alınan, Gülen İpek Abalı – Ayşe Gülsüm Özel tarafından Türkçeye çevrilen tiyatro oyununun. Yönetmen koltuğunda “Bir Baba Hamlet”, “Cıngıllı”, “Don Kişot’um Ben”, “Kazanova”, “Tartuffe”, “Irgat” ve “Ver Parayı”, “Taxim” tiyatro oyunlarını da yöneten son zamanlarda rejisiyle sıkça konuşulan yönetmenlerden biri olan Emrah Eren oturuyor. Savaş ve ekonomik krizin gölgesinde yaşadığımız bugünle keskin paralellikler taşıyan tiyatro oyununun oyuncu kadrosunda Kadir Hasman, Faruk Üstün, Yonca Şahinbaş, Eda Özdemir, Emre Koç,Sercan Yener, İlkin Tüfekçi, İrem Sultan Cengiz, Damla Karaelmas ve Ali Kil yer alıyor.
Kısaca konusundan bahsedeceyim; kabare tadında trajikomik ama genelinde bol eğlence vaad eden Kapitalist ekonomik sistem eleştirisi.
Hazırsanız Yorumlamaya başlıyorum; sahne gözlemlerimi daha keskin yapabilmek için tekrar izlemek istediğim bir oyun olduğunu söyleyerek başlayacağım yoruma zaten sahne gözlemini kuvvetli yapan bir tiyatro eleştirmeni olduğumu bildiklerini düşündüğümden tekrar çağıracaklarımdan şüphem yok. Önce genel sahne gözlemimi aktarmak istiyorum. Arka planda verdiği mesajlar için kurgulanmış tiyatro oyunlarının genel başarıya ulaşması için yapması gereken; ana fikir, coşku, eleştirel dilin sağlam oluşu, sahneyi iyi anlatma ve izleyen seyirciyi eğlendirme ve bilgilendirme arzusunu dengelemektir. Cumartesi akşamı bu bilince sahip bir reji ve bu açıdan sağlam konsantre olmuş bir ekip vardı sahnede. Verilen mesajlar gayet net geçti bana. Biraz sinir bozucu, birazda sarsıcı bir dil var. “Ver Parayı” tiyatro oyununda, ama aynı zamanda olabildiğine eğleniyorsunuz. Sanatın ve ekip birlikteliğinin gücünü sahnede bir kez daha gördüm.
Yorumlamaya yine konusundan devam edeceğim; Dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe tüm sektörlerde etkisini gösteren ekonomik krizler ülke ekonomilerinde var olan sorunlar. Gözle görülür şekilde ekonomik ve sosyal hayatta şiddetli ve derin durgunlukların yaşanmasına yol açıyor. Günümüzde artan sıklıkları ve verdikleri zararlar nedeniyle önemli bir sorun haline gelen ekonomik krizler ile ilgili söyleyecek sözü olan bir metin var karşımızda. Aktarmak istediğini aktarmayı hedeflerken izleyicisine eğlenceli bir 90 dakika vaad ediyor. Oyundan benim aldıklarım şunlar: tüm dünyayı etkisi altına alan kapitalizm, en büyük sorunlarımızdan biri işsizlik, artık insanların bir biri ile dayanışma içinde olmaması, bankaların kendi menfaati için müşterilerini kullanması V.b. Daha pek çok mesaj. Dramatik yapısı oldukça yüksek aslında ama sizi boğacak cinsten değil, biraz sinir bozucu, birazda sarsıcı ama olabildiğine eğlendirerek aktarıyor. İçerik olarak doğal gaz zamları, ev kiralarının yüksekliği, uzun çalışma saatleri, göçmenler, dolandırıcılar. Yani hepimizin kendi hayatından bir şeyler bulacağı güncel sorunları anlatıyor. Halkın bir tarafta ağır yaşam koşulları altında ezilen kesimini, bir tarafta ise krizin teğet geçtiği zengin kesimini görüyoruz sahnede.
Yine oyuncu ayrımı yapmak istemiyorum, elbette ön plana çıkan oyuncular var. Ama bana göre oyunda yer alan tüm oyuncular ekip çalışmasını ve aralarındaki paslaşmayı gayet kontrollü yaptıklarından dolayı büyük bir alkışı fazlasıyla hak ediyor. Ve tabi ki sahne arkasındaki emekçiler de büyük bir alkışı hak ediyor.
Komedisi, dramı, yüksek temposu ile krizi tüm çıplaklığıyla ortaya koyan “Ver Parayı” tiyatro oyununu ajandanıza not almanızı, ilk fırsatta gidip izlemenizi tavsiye ederek yorumumu burada sonlandırıyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş