Oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu,Türk Tiyatrosu’nun en önemli oyun yazarlarından biriydi. Bir süreden beri kanser tedavisi gördüğü İstanbul Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sabah saat 06.30 sıralarında hayatını kaybetti. Tuncer Cücenoğlu 75 yaşındaydı.
10 Nisan 1944 günü Çorum’da dünyaya geldi. Tam adı Kemal Tuncer Cücenoğlu. Nermin Hanım ile öğretmen Hüseyin Akat Cücenoğlu’nun oğludur. Çorum Lisesi’ni bitirdikten sonra 1962’de Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden mezun oldu. 1964’te Milli Eğitim Bakanlığı merkez örgütünde kütüphane memuru olarak çalışmaya başladı ve bu görevinde şube müdürlüğüne yükseldi. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Basımevi’nde müdür yardımcılığı sırasında bir liseye kütüphane memuru olarak atanması üzerine 1983 yılında istifa etti. Daha sonra Bakırköy Belediyesi’nde kültür müdürü olarak çalışmaya başladı. 1973’te “Öğretmen” adlı oyunu sakıncalı bulunarak yasaklandı ve 1987’e kadar oyunları Devlet Tiyatroları’nda sahnelenmedi. 1992’den başlayarak uzun yıllar Devlet Tiyatroları’nda edebi kurul üyesi olarak görev yaptı. Müjdat Gezen Konservatuarı’da Yazarlık-Yaratıcılık bölüm başkanıdır.
Tuncer Cücenoğlu’nun ilk eseri Çorum’da yayımlanan bir gazetede yayımlandı. Daha sonra mizahi öyküleri ve oyunları Pardon ve Tiyatro 72 dergilerinde yer buldu. Kitaplaşmamış ilk oyunu olan “Kördöğüşü” Üsküdar Oyuncuları tarafından sahnelendi. Daha sonra “Öğretmen”, “Kadıncıklar”, “Dosya”, “Çıkmaz Sokak”, “Şapka”, “Ziyaretçiler”, İ. Tarus’un “Var Olmak” adlı romanından uyarlama olan “Biga-1920”, “Yıldırım Kemal”, “Helikopter”, “Matruşka” ve “Boyacı” gibi oyunları Devlet Tiyatroları ile bazı özel tiyatrolar tarafından yurt içi ve yurt dışında sahnelendi.“Kaçış” adlı bir radyo oyunu ile “Kızılırmak-Karakoyun” adlı bir senaryosu (Şahin Gök ile birlikte kaleme aldıkları bu senaryo yine Şahin Gök tarafından 1993 yılında filme alındı) bulunan Tuncer Cücenoğlu, toplumcu gerçekçi anlayışı benimsediği yapıtlarında bireyin sorumlulukları ile toplumun sorumlulukları arasındaki karşıtlıkları dile getirmiştir.
Tiyatro Yazarları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Yazarlar Derneği ile Bakırköylü Yazarlar Derneği üyesi olan Tuncer Cücenoğlu, “Kördöğüşü” adlı oyunu ile 1972’de Altın Fındık En Başarılı Yazar Ödülü’nü, “Öğretmen Hasan Bey ve Oğulları” ile 1973’te Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Yazar Ödülü’nü, “Çıkmaz Sokak” ile 1981’de Abdi İpekçi Oyun Yarışmasında Birincilik Ödülü, “Kadıncıklar” ile 1984’te TOBAV Oyun Yarışması Birincilik Ödülü’nü aldı. “Ziyaretçiler” adlı oyunu 2003 yılında Michael Joyce tarafından “The Visitor” adlı ile İngilizce diline çevrildi.
ESERLERİ
OYUN: Kördövüşü (oynandığı yıl: 1972’de, basım: 1989’da), Öğretmen (1973’te), Kadıncıklar (1984’de, Yeşil Gece ve Kumarbazlar’la birlikte üç oyunu, 1992’de), Dosya (1985’te), Çıkmaz Sokak (Dosya adlı oyun ile birlikte, 1986’da), Biga-1920 (İlhan Tarus’un Var Olmak adlı romanından uyarlama, 1987’de), Kör Döğüşü (1989’da), Kızılırmak (2002’de), Helikopter (2002’de)-Ziyaretçi (2002’de).