Azerbaycan ve Türkiye’nin derin bağlarını ifade etmek amaçlı söylenebilecek en hoş ve en zarif ifade ‘‘kardeş’’ ifadesidir hiç kuşkusuz. Azerbaycan ve Türkiye’nin arasındaki sağlam dostluğun bir neticesi olarak ortaya çıkan bu bağlılık, geçmişin, şimdinin ve geleceğin en güzel örneklerden biridir. İki devlet arasında kültür köprüsü oluşturma amacıyla 2016 yılında Azerbaycan Müzikal Komedi Tiyatrosu oyuncusu Elçin İmanov ve Kemale Cabbarova (Nebibeyova) tarafından “Türkiye-Azerbaycan Vizyon Tiyatrosu” kuruldu. A. Hakverdiyev’in 150. yıldönümüne ithaf edilen “Yersen Kaz Etini, Görürsün Lezzetini” adlı oyunun provaları başladı. Bizde Sanatsal faaliyetler takipçileri için ekip ile bir araya geldik. Ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Söyleşimizin İkinci Bölümü İle Sizlerleyiz.
Hayatını iki dost ve kardeş ülkenin kültür ve sanatına adayan deneyimli oyuncu Kemale kemal’in yanındayız şimdi de sizler için.
Sanatsal faaliyetler takipçilerine kısaca bahseder misiniz ? Kemale kemal Kimdir?
“1971 yılında Azerbaycanın Sumgayıt şehrinde, kültürlü bir ailede dünyaya göz açtım. Tiyatro benim hayatımın dönüm noktasıdır. Tiyatro aynı zamanda bizim kültür ve eğitimimizin bir parçasıydı. Çocukluğumuzdan beri tiyatro seyircisi olduğum için tiyatro sanatına büyük merakla büyüdüm. Daha ilk okuldayken küçük tiratlar hazırlar, okul aktivitelerinde sergilerdim. İlk sanatsal deneyimimi müzik eğitimiyle (piano) başlasam da daha sonra Azerbaycan Devlet Kültür ve Üniversitesinde tiyatro oyunculuğu, yönetmenliğimi bölümünün lisans ve yüksek lisans dalında mezun oldum. Yaşadığım şehirde çocuk tiyatrosunun yaratıcılarından birisiyim. Sumgayıt devlet tiyatrosunda profesyonel tiyatro oyunlarında oyunculuk yaptım. Televizyon programlarının sunuculuğunu ve yönetmenliğini yaptım. Bir sıra belgesel filmlerinin de yapımcılığını yaptım. Aynı zamanda Kültür merkezinin yönetim kurulu başkanı oldum. Altı yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Türkiye Azerbaycan Vizyon tiyatrosunu maddi ve manevi olarak kendi gücümüz pahasına ayakta tuttuk. Ve daha büyük sanatsal çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası festivallere hazırlanıyoruz. Daha üst kademeleri hedefliyoruz”.
Azerbaycan vizyon tiyatrosunda çalışmaya nasıl karar verdiniz?
“Türkiye Azerbaycan Vizyon tiyatro kurucusu benim ve Azerbaycan Devlet Sanatçısı Elçin İmanovdur. Bu Tiyatro iki kardeş ülkenin medeniyet ve sanat alanında birbirine bağlayan bir köprüdür. Türkiye Azerbaycan kardeşliğini ve bu kardeşliğin köklü tarihini tiyatromuz vasıtasıyla insanlara anlatıyoruz”.
Tiyatro seyircimizin durumu nasıl sizce?
“Maalesef sadece belirli kısımlarda tiyatroyu seven ve izlemeyi kendine alışkanlık yapan seyircilere rastlıyoruz. Seyirci biraz daha geliştirmek lazım diye düşünüyorum”.
Seyirci sizce bu oyunda neyi özellikle yakalamalı ve anlamaya çalışmalı?
“Asıl olarak bu oyunda seyircilerimize verdiğimiz mesaj, cehaletle erdemliğin çelişkisi ve cehaletin yarattığı fesatlar”.
Azerbaycan’da tiyatro sanatının sizce seyirciye etkileri nelerdir?
“Şu an dünyayı etkisi altında alan pandemi nedeniyle tiyatrolar ve tiyatro sanatçıları çok zorlu bir süreçle baş başalar. Bunu Azerbaycan olarak kısıtlamamak lazım tüm dünyada tiyatro aynı seviyede etkiye sahiptir. Stanisklavski şöyle söylemiştir. “Tiyatro hayatın aynasıdır”. Nasıl insan aynaya baktığı vakit kendine çeki düzen verir, aynı zamanda tiyatroda ayna gibidir baktığın zaman kendini görürsün. Herkes kendine bir şeyi örnek alır”.
Sanatsal faaliyetler takipçilerine neler söylemek istersiniz?
“Türkiye Azerbaycan Vizyon tiyatrosuna gösterdiğiniz ilgi ve destek için sizlere en içten duygularımızla minnettarız. Başarılarınızın devamını dileriz”.
Deneyimli ve profesyonel ekibin bir diğer başarılı ismi İlyas Çetin’in yanındayız.
Sanatsal faaliyetler takipçilerine kısaca bahseder misiniz ? İlyas Çetin Kimdir?
“1 ocak 2000 tarihinde Burdur’da dünyaya geldim. Çocukluğumdan beri oyuncu ve senarist olmak istiyordum ve hedeflerim doğrultusunda İstanbul’a geldim. Marmara Üniversitesi Film Tasarım bölümünü kazandım ve şuan 3. sınıftayım. Oyunculuğa ilk adımımı Nazım Hikmet Kültür Merkezinde 3 aylık bir eğitimle başladım ve ilk sahne deneyimimi orada edindim. “Hotu” isimli festival kısa filminde oynayarak da ilk kamera önü oyunculuk deneyimimi yaşadım ardından 5 bölümlük mini you tube dizisi “Bu Daha Fragman” da “Ata” karakterini oynadım. Bu yıl Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosuyla tanıştım ve sanatsal faaliyetlerimi bu tiyatroyla devam ettirmekteyim”.
Azerbaycan vizyon tiyatrosunda çalışmaya nasıl karar verdiniz?
“İçimde durduralamaz bir tiyatro aşkı var. Türkiye ve Azerbaycan arasında köprü olan bu tiyatroyla arkadaşım sayesinde tanıştım, tiyatroda yer alan herkesin içindeki tiyatro aşkını gördüm ve bu ekiple güzel işler çıkartacağımızı düşündüm. Tiyatroda bu çok önemlidir, gerçekten gönül vermek gerekir ve bu tiyatrodaki insanların gönüllerini ortaya koyması beni bu tiyatroyla güzel işler yapacağımıza inandırdı”.
Tiyatro seyircimizin durumu nasıl sizce?
“Türkiye Azerbaycan Vizyon tiyatrosuyla Covid-19 döneminde tanıştım beraber daha sahneye çıkamadık. İnşallah bu virüsten kurtulduğumuz zaman iki çocuk oyunu ve bir yetişkin oyunumuzla seyircilerimizin karşısına çıkacağız. Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatro’su olarak seyircilerimizi tiyatroya boğmak için yeni projeler hakkında da konuşuyoruz. Sahneye çıkacağımız günlerin gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum”.
Tiyatronun rolü günümüzde nedir sizce?
“Günümüzde tiyatronun rolü aslında her devirde olduğu gibi topluma ışık tutmak insanı insana anlatmaktır. Yani geçmişte nasılsa şimdide aynı sadece zaman mekan ve olaylar çerçevesinde gelişip tekrar doğuyor. biz tiyatrocular olarak tiyatroya özellikle günümüz dünyasında daha çok emek verme yükümlülüğümüz var çünki küreselleşen dünyada tiyatro mütevazi bir sanat olarak daha fazla emeği hak ediyor”.
Seyirci sizce bu oyunda neyi özellikle yakalamalı ve anlamaya çalışmalı?
“Oyunun genel çerçevesi; iyi durumdayken herkes yüzüne güler fakat durumun kötüleşince sana gerçekten değer veren insanların kimler olduklarını fark edersin. Önemli olan iyi durumdayken de kötü durumdayken de sana gerçek dost olanların değerini her zaman bilmektir”.
Azerbaycan’da tiyatro sanatının sizce seyirciye etkileri nelerdir?
“Kardeş ülke Azerbaycan’a gitmeyi çok isterim, menajerimiz Elşad Hakverdi’yle de konuştuk virüs biterse Azerbaycan’a gideceğimizi söyledi. İnşallah virüs dönemi bir an önce biter ve Azerbaycan seyircisiylede bir an önce kavuşuruz”.
Sanatsal faaliyetler takipçilerine neler söylemek istersiniz?
“Bir ülkenin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasındaki en etkin rollerinden biri sanattır ve sanat ilgi ve değer gördükçe gelişir. Ülkemizde sanat severlerin ve destekçilerin sayısı her geçen gün artıyor ve bu beni çok mutlu ediyor. Onlar destekledikçe sadece sanatçılar değil toplum olarak da ilerliyoruz, gelişiyoruz, yol katediyoruz. Her bir sanat destekçisine tek tek teşekkürlerimi sunuyorum”.
Son olarak ekibin yine önemli isimlerinden biri olan Nara Şahverdi’ye yöneltiyoruz sorularımızı.
Sanatsal faaliyetler takipçilerine kısaca bahseder misiniz ? Nara Şahverdi Kimdir?
“Ben Nara Şahverdi. 11 haziran 1989’da Azerbaycan’ın Zaqatala şehrinde dünyaya geldim. Aslen Gürcüyüm. Tiflis’te David Guramişvili üniversitesinde okul öncesi öğretmenliği okudum. Zaqatala’da beş yıl öğretmenlik yaptım. Müzik okulunda piyona eğitimi aldım. Öğretmenlik yıllarımda Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından onur belgesi aldım. Rahatsızlığımdan dolayı öğretmenliği bırakmak zorunda kaldım”.
Azerbaycan vizyon tiyatrosunda çalışmaya nasıl karar verdiniz?
“2016 yılında İstanbul’a geldim. 2017 yılında Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosu Menajeri Elşad Hakverdi ile evlendim. Aslında tiyatroyla hiç ilgilenmiyordum. Eşimle beraber Türkiye’de oynanan, Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosunun başkanı Kemale Kemal Cabbarova’nın başrol de oynadığı Cehennemde 8 Gün adlı oyunu izlemeye gittik ve tiyatroya hayran kaldım. Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosunun kurucuları Kemale Kemal Cabbarova ve Elçin İmanov’la tanıştıktan sonra tiyatro oyuncusu olmaya karar verdim. Türk yönetmen Metin Yücel’den oyunculuk eğitimi aldım. Kemale hanımın davetiyle Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosu’nun oyuncusu oldum”.
Tiyatro seyircimizin durumu nasıl sizce?
“Elmaların Sırrı çocuk oyunuyla değerli seyircilerimizin karşısına çıktım. Onlardan gelen yüksek enerji bizim oyun içerisindeki enerjimizi arttırdı. Seyircilerimizden gelen kahkaha sesleri bizim onlar için farklı oyunlar çıkarma isteğini doğurdu. Her tiyatro oyununa böyle seyirci gerek”.
Tiyatronun rolü günümüzde nedir sizce?
“Tiyatro her oyunda izleyicilerine farklı mesajlar verir. Kendimden örnek vermek gerekirse tiyatro benim hayatımın akış yönünü değiştirdi. Yeterli destek ve ilgiyle pek çok insanın hayatının akışını değiştireceğine inanıyorum. Burda biz sanatçılara büyük bir görev yükleniyor ve bizde insanlara tiyatroyu ve sanatı sevdirmek için elimizden geleni yapıyoruz”.
Azerbaycan’da tiyatro sanatının sizce seyirciye etkileri nelerdir?
“Tiyatro evrenseldir, Türkiye’de, Rusya’da,İngiltere’de ve dünyanın heryerinde tiyatro sanatının seyirciye etkisi neyse Azerbaycan’da etkisi o olur diye düşünüyorum. Biz Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosu olarak tiyatro sanatımızı ve kültürümüzü sadece iki kardeş ülke arasında değil tüm dünyaya tanıtmaya çalışacağız”.
Seyirci sizce bu oyunda neyi özellikle yakalamalı ve anlmaya çalışmalı?
“Abdurrahim Bey Hakverdiyev’in müzikal komedi oyunu Yersen Kaz Etini Görürsün Lezzetini oyununda seyircilerimiz şunu anlamalı ki; Aileye sadık kalmalı, insan elindekinin değerini bilmeli ve bi anlık heveslere kapılıp o hislere göre yaşamamalı. Sahte hocalara, çöpçatanlara aldanıp ilerde pişman olcağı davranışlarda bulunmamalı”.
Sanatsal faaliyetler takipçilerine neler söylemek istersiniz?
“Biz Türkiye Azerbaycan Vizyon Tiyatrosu olarak bizi hep destekleyen takipçilerimize teşekkür ederim. Şuan gala gecesine hazırlanıyoruz ve sanatsal faaliyet destekçilerini oyunumuza bekliyoruz”.
İki bölüm halinde yayınladığımız röportajımızın sonuna Geldik verdikleri içten yanıtlardan dolayı röportajımıza katılan ekip üyelerinin her birine tek tek teşekkür ediyorum…başarılarınızın devamını diliyorum.