More
    Ana SayfaELEŞTRİ"Seninle Evlenir Miyim?" isimli Tiyatro oyununu sizler için yorumluyorum

    “Seninle Evlenir Miyim?” isimli Tiyatro oyununu sizler için yorumluyorum

    Uzun yıllar izlemeye fırsat bulamadığım “Seninle Evlenir Miyim?” isimli Tiyatro oyununu dün akşam Şişli Cevahir Sahnesi’nde nihayet izledim. Kalemime güvenip beni kırmayarak davet eden Yosi Mizrahi’ye Sanatsal Faaliyetler adına teşekkür ediyorum.

    Türk tiyatrosunun duayen ismi Haldun Dormen’in süpervizörlüğünde, bu oyunun dışında Tarihte Garip Vakalar, Aşka Geldik, Alçalarak Yüksel, Türk müsün canım? ve Etik Alkol gibi oyunlar da da imzası bulunan Barbaros Uzunöner’in kaleme aldığı, ve yönettiği oyunun oyuncu kadrosunda Yosi Mizrahi ve Şebnem Özinal yer alıyor. Oyunda ikiliye sesi ile yakın zamanda rahmetli olan Dr. Haydar Dümen de eşlik ediyor.

    Oyunun konusu kısaca şöyle; Baran ağzı laf yapan, mahalle kültürü ile yetişmiş biridir. Okumayı sevmez, kültürel etkinliklere ilgisi pek yoktur. Ama konu at yarışı olunca akan sular durur. Arabesk müziğe bayılır ve Fenerbahçelidir. Matbaada çalışan Baran, mesleğinde çok yeteneklidir. Bıraksalar kağıttan adam bile yapabilir. Cansu ise okumayı ve kültürel etkinlikleri sever. Bir beyaz yakalıdır ve işinde başarılıdır. Son derece saf bir yapıya sahip olan Cansu Galatasaray taraftarıdır. Birbirlerine zıt karakterlere ve yaşam tarzlarına sahip olan Baran ve Cansu bir gün vapurda karşılaşırlar. Bu karşılaşmadan ikisi de farklı hisler ile ayrılır. Baran ilk görüşte aşık olmuş, Cansu da ilk bakışta nefretin ne olduğunu anlamıştır. Baran planlı bir şekilde yalanlar söyleyerek kendini bambaşka biri olarak tanıtır. Cansu bu yalanlara inanır ve yeni bir aşk başlar. Peki ya yalanlar ortaya çıkınca neler olur? Cevabı sahnede.

    Ve hazırsanız yorumlamaya başlıyorum; Kadın ve erkek arasındaki kişilik, algı, davranış farklılıkları günümüzde hala güncelliğini koruyan en çok konuşulan ve yazılan konulardan biri. Kadın ve erkek fark etmiyor yeri geliyor duygularımızla yeri geliyor mantığımız ile hareket ediyoruz. Henüz evlenmemiş biriyim. Ancak yaşım itibarıyla çevresel gözlemler doğrultusunda az çok evlilik hakkında fikrim var. Evlilik sadece iki kişilik olmadığından. Aileleri, arkadaşları, dengeleri, rolleri, cinselliği bile etkileyen dengeleri ve dinamikleri barındırdığından kolay değil zor ancak duygular hala canlıysa, inanç varsa iki insan çoğu zaman sivri uçlarını az da olsa törpüler ve gün geçtikçe ve birbiriyle nasıl iletişim kurabileceğini, karşısındaki insanın bam telini yakalarsa sağlıklı iletişim kolaylaşır. Duvarın hiç yıkılmayacağına emin olduğumuzda ise en sağlıklı karar medeni bir şekilde ayrılmaktır.

    Oyun eski olduğundan hakkında bir şeyler yazan çok olmuştur elbette. Daha önce sahnelendiği dönemde Suna Pekuysal Tiyatro Ödülleri’nde 2012 yılının En İyi Komedi Oyunu Ödülü’ne layık görülmüş bir tiyatro oyunu var karşımızda. Dolayısıyla öncelikle reji ile başlayalım; Bir insanın hayatını en çok etkileyen kararlardan biridir evlilik, evlenmek sadece sevdiğiniz bir kişiyle birlikte yaşamaktan çok daha ötedir. İçeriği bakımından aşk ve evlilik gibi kavramları mizah kalitesi açısından başarılı bir şekilde ele almış Barbaros Uzunöner. Ama tabi ki yazmak yeterli değil demiş. Birde şarkılar ve türküler ile besleyerek gayet dinamik teatral bir şova dönüştürmüş. Dekoru beğendim. Kostümler de gayet şık ve oyunun konseptine uygun. Müzikleri ile daha eğlenceli bir hale gelmiş.

    Oyunculuklara da kısaca değineyim; Sahnede defalarca izleme şansı bulduğum Yosi Mizrahi ve ezelden beri takip ettiğim sahnede ilk defa izleme şansı bulduğum Şebnem Özinal’ın. Daha önce Barbaros Uzunöner ve Sevil Uyar tarafından sahnelenmiş olduğundan seyirciyi yakalamak açısından görevleri oldukça zordu diye düşünüyorum. Ancak sahnedeki gözlemlerime dayanarak söylüyorum. Şebnem Özinal, Yosi Mizrahi ile sahnede hoş bir uyum sergilediler. Karşımızda sahne tecrübesi yüksek iki yetenekli tiyatro oyuncusu olduğundan kendileri verilen görevin bilincinde bir şekilde. Sahnede seyirci ile inanılmaz iletişim içinde oyundan koparmadan ve bol reaksiyon almayı başararak finale ulaştılar.

    Ben kaç yıl sonra izleyebildiğime göre sizde geç kalmış sayılmazsınız ajandanıza not edin “zararın neresinden dönülse kardır” demişler. Kıymetli Sanatsal Faaliyetler takipçileri ve Tiyatro severler.

    Genel Yayın Editörü : Murat Karakaş

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler