More
    Ana SayfaRÖPORTAJRap müzik piyasasında isminden sıkça söz ettiren byzalim Osman Özcan ile ...

    Rap müzik piyasasında isminden sıkça söz ettiren byzalim Osman Özcan ile kendi hayatı ve kariyeri ile ilgili Hayatı Ve Kariyeri İle İlgili Konuştuk.

    Rap müziğin kökeni 1970’lere özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle gettolara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol şarkısıdır. Rap, sözlerin müziğin tempo ve ritmine uyarlanarak söylendiği bir yapıdadır. Rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir ve rap içinde çeşitli alt türler oluşmuştur.Bunlara örnek olarak Gangsta, G-funk, Hardcore, Party ve Pesimist rap gibi örnekler gösterilebilir. Türk kökenli ilk rap yapan isimler genel itibariyle Türkiye dışında yaşayan isimlerdir.Başta Avrupa`da en çok Türk`ü barındıran Almanya gelir.
    Almanya`dan : Karakan, Cinai Şebeke, Erci-E Dj Dark Prince ve bunların yanında mazileri daha eskilere dayanan Sirhot, Sagopa Kajmer, Barikat, Jöntürk, Ceza, Maho-B, Rapor 2, Ondaon, Sultana, Umut Ertek, Buldozer gibi rap gruplarıdır. Türkçe sözlü rap başlamadan önce bu isimlerden rap müzikle uğraşanlar İngilizce, Almanca gibi diğer dillerde rap müzik yapıyorlardı. Cartel`in başlattığı Türkçe rap gençler arasında oldukça büyük bir etki uyandırdı. Cartel`in etkisiyle yabancı dilde rap yapan isimler de Türkçe rap yapmaya başladılar.

    Günümüzde de halen rap müzikleri rövanşta bizde Rap müzik piyasasında isminden sıkça söz ettiren byzalim Osman Özcan ile tüm sanatsal faaliyetler takipçileri için kendi hayatı ve kariyeri ile ilgili Hayatı Ve Kariyeri İle İlgili Konuştuk.

    Başta, bu röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için sonsuz teşekkürler. Sizinle böyle bir söyleşi yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İsterseniz hemen sorulara geçelim…

    Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

    Osman Özcan : 80′ lerin sonlarına doğru soğuk bir kış günü yurdumun en kuzeyinde dünyaya geldim. çocukluğumu güngören de, gençliğimi ise çayırova da geçirdim. ergenliğin tam ortasında semtin karanlık sokaklarına veda edip müziğe yöneldim. Marmara üniversitesi teknik bilimler elektrik bölümü mezunuyum. hayatım boyunca 1 kişiyi sevdim ve şükürler olsun ki onunla da evliyim. Özel hayatımın bilinmesi gereken kısmı bundan ibarettir.

    Müzik hikayeniz nasıl başladı?

    Osman Özcan : liseye baslayacağım sene yaz tatilinde semtimize yakın, çilingir hizmeti veren şirin bir dükkanda geçici olarak çalışmaya başlamıştım. O dönemlerde  bırakın akıllı telefonu, interneti, cd kullanımı bile pek yaygın değildi. Kendisi de esnaf olan karşı dükkandaki komşumuz sinan abi, elinde o dönemin  ünlü  rap gruplarından  birine (nefret) ait bir kaset ile bizim dükkana geldi. Dükkanda, eski olmasına rağmen hâlâ çalışmakta ısrarcı bir kaset çalar vardı. Sinan abinin ödünç verdiği kaseti merak edip taktım ve serüven başladı..

    İçinde bulunduğunuz sektörün artı ve eksileri nelerdir?

    Osman Özcan : Her müzik tarzını farklı bir sektör olarak tanımlarsak; rap müzik sektörünün artı yönleri diğer türlere göre biraz daha belirgin haldedir. birlik ve beraberliğin diğer müzik sektörlerine göre daha fazla ve daha samimi oluşu, rap müzik camiasındaki müzisyen kişi ve grupların müziklerini kendi imkanları ile nice profesyonel müzisyenlere taş çıkartırcasına kalitede üretip dinleyiciye servis etmeleri, içinde bulundukları durumu anlatmak üzere  kimseden beste almadan kendi sözlerini yazmaları  (Ki sanatı sanat yapan yegane faktör budur. bunun aksi sanat icra etmek değil, vokalistlik yapmaktır) gibi çeşitli örnekler verilebilir. bu sektörün tek eksi yönü ortaya koyulan emeğin, diğer tarzlara nazaran gerek yerel basında  gerek ise ulusal basında kolay kolay yer alamamasıdır.

    Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

    Osman Özcan : Araştırmaktan ve sürekli yeni şeyler  öğrenmekten keyif alan, ailesi ile vakit geçirmeye önem veren, duygusal/doğrucu her konuda elinden geldiğince adaletli davranmaya özen gösteren, Türkiye cumhuriyeti vatandaşıyım.

    Takıntılı birimisiniz?

    Osman Özcan :  Takıntılı değil, hedeflerine ulaşmak için kendini sürekli eğiten, başarıyı seven, kararlı biri desek daha doğru olur. Bana göre takıntılı kişi hayatta başarılı olamayan kişidir. Başarılı kişi ise, takıntıya  meyil vermeden karşılaştığı problemleri bir bir çözen kişidir.

    Kötü giden bir günün sonunda kendinizi rahatlatmak için neler yaparsınız?

    Osman Özcan : Kötü giden bir günün sonunda şükür eder ve yeni bir güne daha iyi başlayabilmek için planlar yaparım.

    kendinizi rahatlatmak için neler yaparsınız?

    Osman Özcan : Rahatlamak ruhta başlar ruhta biter. ruhumu besler, müzik dinlerim.

    boş zamanlarınızda en çok neler yapmaktan hoşlanırsınız?

    Osman Özcan : Boş zamanım pek olmuyor. Olduğu zamanları genellikle konu gözetmeksizin araştırma yaparak değerlendiriyorum. Ve bizleri takip eden genç arkadaşlarıma, kardeşlerime de vakit buldukça  bir konu üzerinde yada konu gözetmeksizin  bol bol araştırma yapmalarını tavsiye ederim.

     

     

    1 Yorum

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler