More
    Ana SayfaELEŞTRİPolisiye roman türünün ölümsüz yazarlarından Agatha Christienin "On Kişiydiler" oyununun yorumu ile...

    Polisiye roman türünün ölümsüz yazarlarından Agatha Christienin “On Kişiydiler” oyununun yorumu ile sizlerleyim

    Bundan önceki yazımda da bahsettiğim gibi Mart ayından beri tiyatrolar seyircisinden uzak kalmıştı korona salgını ülkemizde de sosyal ve kültürel hayatı İşlemez duruma getirmişti… ama kademe kademe sanat alanında da normalleşiyoruz.

    Tiyatro Ak’la Kara’nın ‘’Döktür Bi Şekspir’’ isimli yeni oyununa giderek ve yorumlayarak Tiyatro oyunu izleme sezonumu açmıştım… tabi ki benim için kıymeti tartışılmaz insanlardan olan değerli Savaş Özdural ve candan ekibi beni aralarında görmek istedikleri için. Kurulduğu günden bu yana başarılı Tiyatro oyunlarına imza atan Ak’la Kara’nın Polisiye roman türünün ölümsüz yazarlarından Agatha Christienin “On Kişiydiler” isimli oyunu ile Tiyatro oyununu izlemeye gittim ve detayları sizinle paylaşmaya devam ediyorum…

    Sanatseverlere kısa bilgiler vererek başlamak istiyorum. Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Shakespeare’dan sonra en çok satan yazardır.
    Agatha Miller, İngiltere’nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890’da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 12 Ocak 1976’da ölmüştür.


    Oyunun konusuna gelince; Her birinin gizledikleri ve korktukları sırları olan on kişi, Zenci Adası’ndaki ıssız bir malikâneye davet edilirler. Ancak malikâneye giden grubu bir sürpriz beklemektedir, ev sahibi ortalarda yoktur. Geçmişlerindeki karanlık sırlardan başka hiçbir şeyleri olmayan bu insanlar adada mahsur kalmışlardır. Konuklar bir süre sonra gizledikleri sırları birbirlerine anlatırlar. Ve teker teker ölmeye başlarlar…

    Sabırsızlıkla yorumumu bekliyorsunuz başlıyorum o zaman değerli Tiyatro ve sanatseverler; her ne kadar Tiyatro sahnesinde polisiye izlemeye uzak olsam da her zaman oyun ayırt etmeden gitmeye özen gösteriyorum vaktim oldukça… Tiyatro Akla Kara’nın ilk sezon sahnelediği dört oyundan birini, Fare Kapanı’nı yöneten Burak Karaman. bu seferde Agatha Christie’nin “On Kişiydiler” isimli oyunu ile yine yönetmen olarak çıkıyor karşımıza… Ve böylesine neredeyse hata olmayan bir senaryoda, başarılı oyuncu seçimleri ve rejisi ile takdiri hak ediyor bana göre.

    Oyunun en kritik karakteri Yargıç Wargrave ile eski Türk filmlerinin vazgeçilmez jönü Ediz Hun tek kelimeyle “Mükemmel”. Ve hayranlık uyandırıyor gerek fiziği ile gerekse konuşmasıyla ve sahnede gerçekten muhteşem.


    Kendine özgü sahnede sağlam duruşu ve oyunculuğu ile Özdemir Çiftçioğlu “General Macarthur” yine hikayeye renk katarak tam olarak bu rolün altından kalkabilmiş. Benim için uzun zaman sonra Oya İnci “Emily Brent” yi bir Tiyatro projesinde görmek güzeldi şüphesiz oyunun en parlak isimlerinden olduğunu söyleyebilirim. Hakan Akın “Doktor Armstrong” ile devam edelim Westminster Oteli’nde Komik Bir Gece isimli oyunda izlemiştim kendisini ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim kendisini sahnede seyreden bir insanın hayran olmaması neredeyse imkansız. Fatih Gülnar”Eski Polis Bay Blore”; Yine her zamanki gibi. Bana göre yetenekli ve komik bir oyuncu. Ozan Altuntaş “Anthony Marston” henüz sahnede ilk defa izledim bana sorarsanız gelecek vadeden biri inşallah ilerleyen zamanlarda başka oyunlarda izleme şansım olur. Cengiz Eşiyok ve Ilgın Angın “Hizmetçiler Bay ve Bayan Rogers” Ilgın Angın’ı hep başarılı buldum şimdiye kadar. Cengiz Eşiyok için de şunu söyleyebilirim sahneye yakışıyor uşak rolü sırıtmamış tabi kendisini ilk defa sahnede izlediğimi belirteyim. Pelin Turancı “Vera Claythorne” daha önce çoğu kez sahnede izledim gayet doğal ve naif bir hanımefendi. Ve tabiki Savaş Özdural ” Yüzbaşı Philip Lombard” karakteri ile çıkıyor karşımıza aynı zamanda oyunun Çevirisi ve Dramaturjisi ile yine yakından ilgilenmiş bu oyunda da bu işin teknik kısmı diğer kısma gelirsek… Bana göre bir ekol abartıyı sevmem abartısız söylüyorum rol aldığı karakterlerin hakkını veriyor.

    Geçelim sahnenin görünmeyen kahramanlarına Tüm karakterlerin kostümleri Akın Tezer Tunalı’ya ait ve yine büyük bir özveri ile seçilmiş bulunduğu dönemi başarı ile yansıtıyor. ‘’Döktür Bi Şekspir’’ oyununun yorumunda Sahnedeki dekor gayet sade demiştim oyunun formatı gereği tabi ki. Behlüldane Tor Dekor Tasarım, Sahne Tasarım konusunda işinin ehli bir isim neredeyse bütün İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunlarının sahne dekor tasarımlarını yapmış olduğunu biliyorum. Bu oyunda da dikkatli ve titiz bir çalışma ile gerçekçi bir dekor hazırlamış. Müzikler Bugüne kadar sayısız yabancı televizyon filmi, sinema filmi, dizi film, çizgi film, yerli yapım, reklam ve tanıtım sesi olarak tanıdığımız Fatih Özacun’a ait oyuna eşsiz bir hava katıyor.

    Ve son olarak oyunun geneline bakacak olursak… Sonu sizi şaşırtacak başarılı bir polisiye olduğunu söyleyebilirim oyunu izlemeye giderken sıkılacağınızı düşünmeyin rejisi oyunculuklar ve olay örgüsü gayet güzel tavsiye ederim kıymetli Tiyatro ve sanatseverler.

    İyi seyirler…

    Genel Yayın Editörü : Murat Karakaş

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler