Müfit Can Saçıntı tarafından müthiş bir şekilde sergilenen “İtiraz Ediyorum” tiyatro oyununu Profilo Kültür Merkezi’nde izleme şansı buldum.
Nasıl başlayacağımı bilemediğim bir yorum ile karşınızdayım bu kez. Sanırım şöyle başlamak daha doğru; “İtiraz Ediyorum” için tiyatro oyunu diyorum ama lafın gelişi, çünkü oyun dediğiniz zaman genel olarak bir metin üzerinden seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerden bahsedersiniz. Bizim için dün akşam sahnede bir tiyatro oyunundan çok daha fazlası vardı.
Detayları aktarayım; Öncelikle bana göre mizah yapmak gerçekten ciddi bir iştir defalarca söylediğim gibi mizah çok güçlü bir silahtır bu silahı elinde tutan kişinin çok yönlü bir yetenek sahibi olması gerekir Müfit Can Saçıntı tartışmasız böylesi güçlü bir yetenek. Günümüzde tiyatro artık eğlenmek için gidilen bir etkinlik ancak benim için tiyatro ciddi bir sanat ve dün akşam sanat anlamında çok açık bir şekilde gözle görülen ciddi bir gösteri izledik.
Sahne gözlemlerimi aktararak devam edeyim, her tiyatro izleyicisi bilir oyun başlamadan önce genelde banttan kayıt müzik dinletilir sonra anons gelir “oyunumuzun başlamasına 5 dakika kaldı”. Biz ise oyun başlamadan önce Ersin Kızılkaya’nın ve Ateş Arya’nın canlı müziği ve Ateş Arya’nın bizi bizden alan farklı oktav aralıklarında gezinen sesi ile şarkılar dinledik. Ve alkışlar eşliğinde Müfit Can Saçıntı sahneye çıktı.
Kendisinin iyi bir mizah yazarı ve başarılı bir yönetmen olmasının yanı sıra seyircisiyle arasına mesafe koymayan bir yapısı var dolayısıyla gösterinin başında seyirciyi yakaladığını, salonda kendisini izleyenler ile samimi ve dostça bir ilişki kurduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yazmış olduğu bir metin var elbette ve metninin genel kurgusunu bozmadan aktarırken seyircisiyle dalga geçmeden gösterisine dahil ediyor. Son olarak geçelim sahnede bize ne anlattığına, kendi tabiri ile abartmadan anlattığı başından geçen komik anılar bunun dışında günlük hayatta yaşanan ve haberleştirilen anekdotlar, Evlilikten eğitim sistemine ve en önemlisi kapitalizmin nasıl kölesi olduğumuza dair düşüncelerini örnekler vererek mizahi bir dille bizlere anlattı. Ve oyun sonrası yorgunluğunu bize belli etmeden her birimizle tek tek ilgilendi kısa sohbetler de yaptı profesyonellik bu olsa gerek demekten kendimi alamıyorum.
Uzun sözün kısası her ne kadar tek kişilik bir gösteri izlesek de sahne de kendisine Ersin Kızılkaya ve Ateş Arya canlı müziği ile eşlik etti bunun dışında sahne arkasında kocaman ve güçlü bir ekibi var. A’dan Z’ye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve yorumumu burada sonlandırıyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş