“Bakkal Amca: Mahmut Tuncer” sinema filminin ihtişamlı galası dün akşam Torun Center sinema salonunda gerçekleştirildi.
senaristliğini Özgür Bakar’ın ve yönetmenliğini Bilal Kalyoncu’nun üstlendiği “Bakkal Amca: Mahmut Tuncer” sinema filminin oyuncu kadrosunda Mahmut Tuncer, Necmi Yapıcı, Mehmet Ali Erbil, Buse Sinem İren, Korhan Herduran, Mehmet Ali Kaptanlar, Sera Tokdemir, Atilla Olgaç ve Bedia Ener vb. oyuncular yer alıyor.
Konusu : Yönetmen olan Tevfik Gürol, kayınçosu Kuntiz ile hangi projeye et atsa batırır. İşleri bir türlü yolunda gitmeyen Tevfik, yapımcı Taner Dişli’nin biyografi filmlerinden çok para kazandığını görünce Mahmut Tuncer’e bir biyografi filmi çekmeye karar verir. Bu film sayesinde tefecilere olan borcunu ödemeyi uman Tevfik’in tek sorunu Mahmut Tuncer’in yaşayan ve ismi unutulan bir türkücü olmasıdır. Acaba bu film tutacak mıdır?
Kendimce yorumlayayım hazırsanız, değerli Sanatsal Faaliyetler takipçileri; Mizah duygusu, hayatın komik ve anlamsız taraflarına ilişkin değerlendirme yetisidir. İyi geliştirilmiş bir mizah değerlendirmesi için yaratıcı ustalığa sahip olunması gereklidir. Gelişen teknoloji ve yaşam şartları, farklı mizah çeşitlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. bu noktada yaratıcı ustalığa sahip bir senarist Özgür Bakar, “Bakkal Amca: Mahmut Tuncer” sinema filminin sinemasal değer açısından oldukça değerli olduğunu düşünüyorum. Öncelikle hayata geçen proje ne olursa olsun. Davet edileyim yada davet edilmeyip sinemada gidip izleyeyim fark etmez. Ben izlediğim filmin konusuyla, rejisiyle, oyunculuklar ile ve en önemlisi sanatsal değeri ile ilgilenirim. Dolayısıyla “Bakkal Amca: Mahmut Tuncer” sinema filminin sinemasal açıdan benim gözümle bakıldığında sadece eğlendirme yada güldürme amaçlı değil düşündürücü pek çok mesajı barındırdığını görebilirsiniz.
Madde madde sıralıyorum ;
1 – Sinema filmi yapmanın zorluğu : hikayede Yönetmen olan Tevfik Gürol, kayınçosu Kuntiz üzerinden sinema sektörünün içinde bulunduğu çıkmazları mizah yoluyla masaya yatırıyor.
2 – Sinema sektöründe arabesk kültürü: Sinema, dünya genelinde kitleleri etkileme gücüne sahip görsel ve işitsel bir sanattır. Türk sinemasında ortaya çıkan Arabesk kültürün oluşumunda köyden kente göç, çarpık kentleşme, gecekondulaşma gibi unsurlar yer almaktadır. Arabesk kültür, Türkiye’de yeni bir müzik türünün oluşumunu sağlamıştır. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses gibi müzisyenler bu dönemde ön plana çıkmıştır. Bu filmde emeği geçen Mahmut Tuncer’in de Arabesk kültür film furyasında filmleri bulunmaktadır. “Bakkal Amca: Mahmut Tuncer” sinema sektöründe arabesk kültürüne mizah yoluyla başarılı göndermeler yapıyor.
3 – Meyve veren ağaç : “Meyve veren ağaç taşlanır” atasözünün önemini de bir kez daha anladığım sağlam diyaloglar yakaladım.
Rejiden devam edeceğim ; daha önceki eleştirilerimde zaten belirttim. Bilal Kalyoncu’nun kendisine has bir sinema üslübu, kendisine has simetrik kadrajları ve titiz detaycılığı bu filmde de göze çarpıyor.
Oyunculukları A’dan Z’ye doğal ve gayet oluruna uygun gördüm herkesin emeğine sağlık.
Ajandanıza not alın, gidin ve keyifle izleyin.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş