More
    Ana SayfaELEŞTRİKurtuluş Savaşı Kahramanının Hikayesi "Ben Hasan Tahsin" Tiyatro Oyununu sizler için yorumluyorum

    Kurtuluş Savaşı Kahramanının Hikayesi “Ben Hasan Tahsin” Tiyatro Oyununu sizler için yorumluyorum

    Kurtuluş Savaşı Kahramanının Hikayesi “Ben Hasan Tahsin” Tiyatro Oyununu dün akşam sahnede izleme şansım oldu. Öncelikle davet için teşekkürler Tiyatro P.A.S.

    “Ben Hasan Tahsin” Tiyatro Oyunu İnsan ve Toplum, Kişisel Gelişim kategorilerinde eserler yazmış bir yazar ve özellikle henüz bir türlü izlemeye fırsat bulamadığım “Anılarla Atatürk” isimli oyunun yaratıcısı olan Cüneyt İngiz’in kaleme aldığı bir oyun. Yönetmenliğini Oyuncu, yönetmen, oyun yazarı Caner Bilginer üstlenmiş. Oyunda Murat Batıkan Avcı Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hasan Tahsin’i canlandırıyor.

    Merak edenler için Oyunun konusunu şöyle anlatayım, Kurtuluş Savaşımızın 100. yılına itafen hazırlanan üç, seriden oluşan ve her biri tek kişilik oyun olma özelliğindeki eserlerin üçüncüsü olarak karşımıza çıkan bir oyun. Aynı zamanda Tiyatro P.A.S, tarafından Ülkemiz ve dünya tiyatro sahnesinde ilk kez gerçekleştirilen “Seri Oyun” projesi özümüzden olana eğilerek tarihimize ışık tutmayı hedefleyen milli değerlerimizi ön plana taşıma amaçlı hazırlanmış bir oyun. Dünya tarihinin en önemli kişiliklerinden biri Hasan Tahsin,Teşkilat-ı Mahsusa casusu, gazeteci-yazar. Gerçek adıyla Osman Nevres, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu’ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol olan kişi. Yazar Cüneyt İngiz Kurtuluş Savaşı Kahramanının hikayesini bizlere aktarmayı ilke edinmiş.

    Oyunun yorumuna geçmeden önce Gerçek adıyla Osman Nevres kaynaklardan aldığım bilgi ile bizler için neden önemli onu anlatayım kısaca. Hasan Tahsin 15 Mayıs 1919’da büyük ülkeler adına İzmir’e çıkan Yunan birliklerine karşı vatan sevgisi ve bağımsızlık tutkusuyla ilk kurşunu attı. Hasan Tahsin’in bu eylemi düzenli bir orduya karşı yapılan ilk saldırı olması açısından önemli. Hasan Tahsin’in bu hamlesi Milli Mücadele’yi ateşleyen ve tetikleyen bir adım olarak görüldü.

    Bana göre bu sadece basit bir oyun değil. Dört bir yanı yabancı kuvvetler tarafından işgal edilmiş ve üvey evlat muamelesi gören bir millet başkalarının boyunduruğu altından kurtulmak istemesi, Türk Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan tüm etnik milletlerin özlemini çektiği birlik, beraberlik ve özgürlük içerisinde yaşamanın hasretinin de bir haykırışı aynı zamanda. Kurtuluş savaşının önemi, özgürlüktür, vatan sevgisidir, vatanın topraklarını korumaktır hepsinden önemlisi yüzyıllar boyunca bir arada yaşamış koskoca Türk milletinin şerefidir. Kurtuluş Savaşı’nda cephede ve cephe gerisinde savaş gerçeği ile yüzleşen vatan sevgisi ve bağımsızlık tutkusuyla ölümü göze alan kahramanlarımıza saygı duruşu niteliğinde tarihteki bilgiler ışığında kurgulanmış geçmişini unutan yeni nesile verilen bir ders niteliğinde. Oyunun hüzünlü ve etkileyici bir sonla bittiğini de belirteyim.

    Ve geçelim dün akşamki izlenimlerime; Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hasan Tahsin’i canlandırıyor ve tek kişilik performans şeklinde sahnede bizler için anlatıyor Murat Batıkan Avcı. Ben şahsen izlediğim bir oyunu komedi de olsa, drama da olsa ve hikayesinin sonunu da biliyor olsam bile önce oyuncu performansları, sonra rejisi daha sonra ise sahneleniş şekillerine dikkat etmeye çalışarak izliyorum. Gözlemim doğrultusunda, iki farklı açıdan değerlendireceğim. Birincisi, Kurtuluş Savaşımızın 100. yılına itafen hazırlanan bir oyun olması açısından dün akşam oldukça keyifli ve etkileyici bir oyun izlediğim için mutluyum. Murat Batıkan Avcı sahnede gayet hoş bir biçimde biz seyircileri ile göz temasını kesmeden ve yüksek enerjisi ile metne uygun bir tempoda bir an olsun oyundan koparmadı.

    ikinci açı tabi ki reji, sahne tasarımıyla, müzikleriyle zaman zaman savaş sahnesindeki ışık oyunu ile harika bir iş çıkmış bana göre. Hareketli ve yüksek bir temposu var oyunun. Biz izleyicilerinin ilgisini sahnede tutmayı başarmayı amaçlamış Caner Bilginer ve hedefine ulaşmış bence. Sahne tamamen değişmiyor ancak hikaye gereği oyun farklı mekânlarda sürdüğü için sık aralıklarla sahne karartılarak sahne geçişleri başarılı bir şekilde yapıldı. Özetle Sahne tasarımı, ışık ve müzik izleyiciyi etkisi altına almayı başardı.

    Uzun sözün kısası; Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hasan Tahsin’in hayatından kesitlere yer veren ve emeğinin karşılığını da ayakta alkışlanarak alan Murat Batıkan Avcı’ya, milli duygularımızın kaybolmaması için çaba sarf eden oyunun yazarı Cüneyt İngiz’e, Yönetmeni Caner Bilginer’e, genel sanat yönetmeni Sevtap Çapan’a ve sahne arkası emeği geçen herkese başarılarının devamını diliyorum.

    Türk Tiyatrosunda ihtiyacımız olan bizlerin özlemini çektiğimiz birlik, beraberlik ve özgürlük kavramlarını aşılamaya çalıştıklarından dolayı tebrik ediyorum uzun soluklu olacak eserler bırakacaklarına inanıyorum. Fırsatını bulduğunuzda muhakkak izleyin.
    Genel Yayın Editörü : MURAT KARAKAŞ

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler