“Hicran” tiyatro oyununu cumartesi akşamı Oda Tiyatrosu’nda izleme fırsatım oldu.
Kaan Erkam’ın kaleme aldığı, Yaşar Gündem’in yönettiği, Melissa Dilber’in duygulu oyunculuğu ile tek kişilik bir tiyatro oyunu.
Oyunun konusu kısaca şöyle; Kafası karışık genç bir kadındır Hicran. Geçmişinden gelen travmalarla bir geleceğin olmadığına inanması arasında gidip gelir. Çocukluğundan beri yalnızdır. Arkadaşlarından hoşlanmaz ve uyuyamaz. Uyuduğu birkaç saat ise tilki uykusudur. Her sese uyanır. Ama gitmeden önce anlatması gereken bir hikayesi vardır. Oturur tek tek anlatır size. İster anlaşılır ister anlaşılmaz. Onun için önemli değildir. Önemli olan bu işin sonuna nasıl nokta koyacağıdır. Çünkü bazı hikayeler ünlemle bazıları virgülle bazıları ise noktayla biter.
Hazırsanız yorumlaya başlıyorum; Her zaman söylüyorum tek kişilik oyunlar kolaya kaçılmış gibi gözükse de zordur, hem de çok zordur. Sahne üzerinde tek bir oyuncunun, tüm metni üstlenerek, metnin aktardığı duygu ve düşünceleri sınırlı bir süre içinde seyirci ile paylaşması, seyircinin ilgisini sonuna kadar ayakta tutması bakımından çok zordur.
sahne gözlemlerime geçeyim sizleri fazla bekletmeden; “Hicran” tiyatro oyunu roman tadında, ayakları sağlam yere basan edebi dili olan, yine zarif ve ince dokunuşlarıyla süslenmiş bir Kaan Erkam propagandası. Hicran elinde valizi heycanlı bir şekilde sahnedeki seyirciyi selamlayarak giriyor sahneye ve başlıyor yavaş yavaş hikayesini anlatmaya o anlattıkça hepimiz kendi hayatımızdan bir parça buluyoruz. Bu oyunun ana teması yalnızlık ama yine ana tema üzerinden pek çok önemli hayat meseleleri masaya yatırılıyor “Hicran” tiyatro oyununda yine yeniden toplumsal sorunların en başında yer alan aile baskısı, savaş ve bencillik.
Yaşar Gündem’in rejisi ile ilgili ilk gözüme çarpan detay gerçekçi bir bakış açısıyla sahnelemiş olması. Sahnenin Melissa Dilber’in oyunculuğunu gölgelememesi açısından, gayet sade ve yalın oluşu, dekor olarak sadece bir valiz olması Melissa Dilber’in seyirci karşısında performansını sergilerken yaşadığı duygu, keder, neşe, sevinç gibi insani duygularının samimi bir şekilde biz izleyenlerine daha yoğun yaşatmayı hedeflediğini düşünüyorum. Oyuncuyu sahnede serbest bıraktığını ve doğal, interaktif bir sunum yaptığını gözlemledim.
Fazlasıyla interaktif olan “Hicran” tiyatro oyununda Melisa Dilber’in harika ve bir o kadar duygulu oyunculuğuyla yine etkisinden bir süre çıkamadım.
Ajandanıza kayıt edin ve ilk fırsatta izleyin.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş