Dünya sinema temsilcilerini aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen Haliç Goldenhorn Uluslararası Film Festivaline sanatsal faaliyetler olarak “Bodrum Mektupları” isimli bağımsız bir sinema filminin hikayesini yazan ve baş rollerini Mehmet Okuroğlu ile birlikte paylaşan Gül Gülsün Yıldız tarafından özel olarak davet edildik.
1- 5 Aralık tarihinde düzenlenen “2. Haliç Goldenhorn Film Festivali”nde finale kalan bağımsız sinema filmleri sanatseverler ile buluşturuluyor. 4 aralık pazar akşamı iki adet (“Bodrum Mektupları”, “Ben İyi Biri Olmadan Önce” bağımsız sinema filmi izleme şansı buldum.
Uluslararası 9’uncu Paris Play Film Festivali’nde ‘en iyi sinema filmi’ seçilen Ordu Ünyeli oyun yazarı, tiyatro, sinema oyuncusu ve yönetmen Şerafettin Kaya’nın ‘Ben İyi Biri Olmadan Önce’ adlı filmi ile yorumlamaya devam edelim.

Karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeye çalışırken bir yandan da iyi biri olarak kalmaya çalışan bir insanın mücadelesini anlatan Şerafettin Kaya’nın kaleme aldığı ve yönettiği İstanbul’da çekilen filmin kadrosunda Mehmet Çağçağ, Pelin Batu, Nejat Yavaşoğulları, Mehmet Uzunyılmaz, Ayhan Taş, Mustafa Uzunyılmaz, Yaşar Kurt, Ersin Kalkan, Murat Muslu, İslam Çamyar ve Caner Erkan’ın yer aldığı bir sinema filmi “Ben İyi Biri Olmadan Önce”

Yorumlaya başlıyorum; Hepimiz hayatta çalkantılar, kıstırılmışlıklar ile karşı karşıya kalırız bazı dönemler. Kimimiz atlatırız, kimimiz ise maalesef atlatamayız. Atlatamayan bir çok insanın sonu halk dilinde ya tımarhanedir yada mezar. Şerafettin Kaya kaleme aldığı ve yönettiği hikaye de bize her şeyini kaybeden, zor durumda kalan ve sokaklarda yaşamaya başlayan evsiz bir adamın gözünden dünya üzerinde yaşayan tüm insanların bir şekilde kendi yöntemleri ile zorlukların üstesinden gelmeye çalıştıklarını anlatmaya çalışmış. Kendi hayatından da örnekler vererek film içinde film felsefesi ile yürümüş. Bilindik kalıpların dışında sıra dışı bir anlatımı da olduğunu tereddütsüz söyleyebilirim.
“Ben İyi Biri Olmadan Önce” neden izlenmeli?

Öncelikle ilk olarak “hepimiz potansiyel birer ölüyüz niye yaşıyoruz ki biz bu hayat niye var?” diye sorgulatıyor bize Şerafettin Kaya. İkincisi kime nasıl, ne şekilde değer verileceğini öğrenmemiz gerek diyor yani biraz açarsak hiç beklemediğiniz, ummadığınız bir deli aslında büyük bir dahi olabilir ve size çok şey öğretebilir. Üçüncüsü “bencil dünya zevklerimiz yüzünden hayatı kaçırmayalım” mesajını da net bir şekilde aktarmış. Dördüncüsü ve en önemlisi yaşadığımız hayatı çok da ciddiye almamamız gerektiğini bildiğimiz halde bir yandan da ciddiye almaya devam ediyoruz ama bunu yaparken de, zorlukların üstesinden gelmeye çalışırken asla iyi bir insan olmaktan vazgeçmememiz gerektiğinin altı çizilmiş. Ve son olarak yaşadığımız bu yalan dünyada, bu hayattan diğer tarafa hiçbir şey götüremeyeceğiz, kazandığımız tüm mal, mülk veya para yine yaşadığımız bu yalan dünyada kalacak, hırslarımızın kurbanı olmayalım maneviyata önem vererek yaşayalım. Sadece bu mesajlar için bile izlenmesi gereken başarılı anlatıma sahip bir sinema filmi “Ben İyi Biri Olmadan Önce”.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş