“Ağladım” Tiyatro Oyunu dün akşam Asmalı Sahne’de tiyatro seyircileri ile buluştu. Uzun bir süredir merak ettiğim “Ağladım” Tiyatro oyununa sahne gözlemlerime ve kalemime güvenerek beni davet eden Selena Demirli hanıma ayrıca teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Kaan Erkam’ın kaleme aldığı ve Levent Tayman’ın yönettiği tek kişilik tiyatro oyununda Selena Demirli Hakkari’de görev yapan genç bir kadın öğretmeni canlandırıyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle; Patlayan bombalar ve her an öldürülme tehlikesi altında buna rağmen öğrencilerinin karşısında Güzel akıllı ve yalnız genç bir kadın öğretmen kürsüde. Öldürülmüş bütün öğretmenlerin anısına sahnede.
“Ağladım” Tiyatro Oyunu altını çizeceğim pek çok noktayı dile getirmem için bir fırsat yarattı bana Genel anlamda öğretmenlik kutsal bir meslektir, Mustafa Kemal Atatürk’e göre “yetiştirici, eğitici, öğretici, yaratıcı, geliştirici” olmasının yanı sıra aynı zamanda ” öncü, kurtarıcı, kılavuzlayıcı, yenileştirici, savaşımcı-devrimci, değişimci-dönüşümcü, örnek olucu, yükseltici , yüksek hizmet verici , kutsal bir görev üstlenici” dir. Bütün bunlarla Atatürk’ün tanımladığı öğretmenlik tam anlamıyla gerçek öğretmenliktir. Mademki sanat bizi iyileştiriyor ve sitemi sanat ve tiyatro severler okuyor. O zaman şöyle devam edeyim. İyi bir öğretmen tarafından yönetilen sınıf canlı, ilginç,ve başarılı öğrencilerle dolu olacaktır. Yetersiz, başarısız, kötü öğretmen tarafından yönetilen sınıfta hiçbir başarı elde edilemez. Öğrenciler kendine olan güveni, yaratıcılığını ,sevgisini kayıp eder. Hırcın, kavgacı, bilgiye aç , kin ,nefret dolu ,yetersiz insanlar olarak yetişirler. İşte tam bu noktada ideal bir öğretmenin sahip olması gereken temel niteliklere, tutum ve davranışlara sahip olan tüm öğretmenlerimize sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz.
Sosyal mesajı verdikten sonra hazırsanız yorumlaya başlıyorum; Tiyatroya düzenli, özenli ve dikkatli şekilde ilgi duyan biri olduğuma inanarak söylüyorum. Hakkari gibi zor bir bölgede, zorlu bir görev öğretmenlik. Kaan Erkam’ın gerçek yaşanmışlıklar ile kurguyu bir araya getirdiği anılar, hüzün, Ülkemizin karanlık dönemden geçişi, Doğu ve Güneydoğu’da bitmeyen gerginlik ve izleyenleri duygusallığın doruklarına çıkartacak bir hikaye var karşımızda. Öncelikle sıra dışı bir oyun olduğunu söyleyerek başlamak lazım. Daha öncede tüm yorumlarımda belirttiğim üzere tiyatroda metnin önemi büyük, özgün bir konusu ve sağlam bir metni olan tiyatro izlemek benim için inanılmaz tarifsiz bir duygu. Saygı duyulması gereken bir meslek olan öğretmenlik üzerinden sade ama başarılı metne dönüştüren oyunun yazarı Kaan Erkam’a bu tarifsiz duyguyu biz izleyenlerine yaşattığı için teşekkür ediyorum. Oyunun akışındaki dekorun sade oluşu bilerek tasarlanmış, kostümün ve müziğin harmanı sonucu bellekte uzun süre kalacak bir anlatım çıkmış. Girişte bahsettiğim öğretmenlik üzerinden yürüyen sade ama başarılı metni bilinçli bir duruşla sahneye aktaran yönetmen koltuğundaki Levent Tayman’a başarılı rejisinden dolayı teşekkür ediyorum.
İnsanlar tüm doğaya hükmeden en itibarlı, en şerefli yaratılan varlıklardır. Biz birbirini seven, iyilik yapan, komşusu açken tok yatmayan, iyi insanlardık. Kültürlerde tüm dinler de bize iyiliği emreder. Oysa ki şimdilerde baktığımızda bu iyilikler artık birer efsaneye dönüşecek . İnsani özelliklerini yitirmiş, mutasyona uğramış bizim insanlığımız. Kaybolan İnsanlığımızı yeniden hatırlatmayı hedefleyen bir oyun “Ağladım”
Ve oyunun Başkahramanı Selena Demirli; Bu oyundaki performansıyla ödülünü almış bir oyuncuyu eleştirmek bana kalmasa da oyunun başından son anına kadar konsantrasyonum ve dikkatim bir an olsun bozulmadan izleyebildiysem bu Selena Demirli’nin başarısıdır demekten kendimi alıkoyamıyorum bu birincisi. İkincisi ve en önemlisi tiyatro adına böylesi çaba harcayan genç yetenekler olduğunu görmek beni aşırı heyecanlandırıyor. Oyundan dolayı yüz yüze tebriklerimi sunabildiğim için mutluyum. Selena Demirli’ye huzurunuzda kariyerinde çokca başarılar diliyorum ve yorumu sonlandırıyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş