More
    Ana SayfaELEŞTRİGülhan ile En İyiler: ZENGİN MUTFAĞI

    Gülhan ile En İyiler: ZENGİN MUTFAĞI

    Usta oyuncu Şener Şen’in oynadığı Zengin Mutfağı filmi günümüzde de büyük ilgiyle izleniyor

     Yönetmen & Senarist: Başar Sabuncu

    Görüntü Yönetmeni: Erdal Kahraman

    Oyuncular: Şener Şen, Nilüfer Açıkalın, Okday Korunan, Gökhan Mete, Osman Gören

    Yapımcı: Nahit Ataman & Türker İnanoğlu

    Süre: 81 Dakika

    Tür: Dram, Kara Film, Komedi

    Önce tiyatroda Vasıf Öngören kalemiyle, sonra sinemada Başar Sabuncu imzasıyla günümüzde ise tekrar tiyatroda Şener Şen ve Doğu Yaşar Akal yönetmenliğinde gösterilen bir oyun var gündemimizde: Zengin Mutfağı. DasDas Sahnede oynanan oyuna gidemeyenler için 1988 yılında tiyatrodan sinemaya uyarlanan filmden bahsetmek istiyoruz size.

    15-16 Haziran 1970 olaylarını konu alan filmde yaşanan siyasal, sosyal olayların zengin bir ailenin mutfağına nasıl yansıdığını ve oradaki insanların hayatlarında neler değiştirdiğini göreceğiz.  Pehlivan Lütfü rolünde izleyeceğimiz Şener Şen zengin bir ailenin mutfağında çalışan, siyasi olaylardan izole yaşantısını sürdüren, bir aşçı olarak karşımıza çıkıyor. Ekmek yediği kapıya saygı duyan, işini kaybetmek istemeyen bir karakter nasıl olur da işinden ayrılmaya karar verir?

    Film aynı tiyatroda olduğu gibi tek sahnede geçiyor.  Stüdyoda çekilen film boyunca yalnızca bir konağın alt katında geçen olayları izliyoruz. Antre, aşçı odası, kiler, oturma köşesi gibi alanlar son derece gerçekçi tasarlanmış. Bu anlamda da son derece başarılı bir tiyatro uyarlaması olduğunu belirtmek gerek.

    KONUSU

    Pehlivan  Lütfü Usta (Şener Şen), zengin işadamı Kerim Bey’in evinde aşçıdır. Bir sabah kalktığında yine sorumluluklarını yerine getirir ve yemekleri hazırlar. Fakat ne gelen vardır ne giden. Dışarıdan sürekli bir kargaşa içinde helikopter sesleri duyulur.  Evlatlığının (Nilüfer Açıkalın), o gün nişanı vardır. Fakat sözlüsü Selim ortalıkta görünmez. O sırada gelen şoför Seyfi’nin ağabeyinden, işçilerin grev ve yürüyüş yaptığını, patronu Kerim Bey’in  Avrupa’ya kaçtığını öğrenir. Dışarıdaki olaylardan dolayı geç kalan Selim nihayet gelir ve nişan yüzüklerini ısrar üzerine Lütfü Usta takar. Bir süre sonra ortam sakinleşince Kerim Bey döner fakat yanında bir de eğitimli kurt köpeği getirir. Köpek gelen gidene saldırarak kimseye huzur vermez. Üstelik Lütfü Usta köpek için özel yemek pişirmek zorunda kalır. Selim, evlenebilmek için ihtiyacı olan parayı bulma amacıyla kargaşa çıkaranları ihbar eder. O sırada ihbar edilenlerden birinin Selim’i tanımasıyla öldürülmekten korkan Selim, Lütfü Usta’nın ve Kerim Bey’in yanına sığınır. Kerim Bey yaptığından dolayı Selim’in evde saklanmasını ve karnını doyurmasını ister. Kerim Bey tarafından özel bir kampa yollanan Selim döndüğünde hem kılık kıyafeti hem de davranışları fazlasıyla değişir. Saldırgan ve huysuz kurt köpeğine daha fazla dayanamayan Lütfü Usta köpeği zehirler. Fakat Kerim Bey zehirlenen köpeğin yerine iki köpek daha getirir. Selim yaptığı araştırma sonucu köpeği nişanlısının zehirlediğini düşünür. Genç kız ise Seyfi’den şüphelendiğini sanır. Yanlış anlaşılmaların sonucunda Selim’in ve nişanlısının yaşadığı dönüşüm Lütfü Usta’yı da etkiler.

    Film izleyiciye soru sorarak biter: Sizce gitmek mi zor, kalıp bu mutfakta hizmet etmek mi? Kararı siz veriyorsunuz. Bir filmin yapması gerekenin hep düşündürmek olduğu söylenir. Siz de bu görüşe katılıyorsanız, lütfü ustanın sorusunu, onun anlattıkları ve sizin yaşadıklarınız çerçevesinde filmden sonra tekrar değerlendiriyor olacaksınız. Bu nedenle film bittikten sonra da etkisini sürdürüyor.

     FİLMİ GÜZELLEŞTİREN ÖĞELER

    – Film epik bir anlatı ile dizayn edilmiş. Yönetmen sizin bir film izlediğinizin bilincinde olmanızı, olaylara fazla kendinizi kaptırmadan anlatılana odaklanmanızı istiyor. Bu nedenle Lütfü Usta’nın kameraya bakarak sizinle konuşması gibi çeşitli yabancılaştırma teknikleri başarılı bir şekilde kullanılmış. Filmin tek sahnede geçmesi olaylardan çok anlatılmak istenene dikkat etmemizi sağlayan öğelerden bir diğeri.

    – Karakterlerin her biri kendi içinde bulunduğu sosyal yapıya özgü konuşturulmuş. Filmde Selim’in yaşadığı değişim onun diline ve davranışlarına da yansıyor.

    – Türk mutfağı, aynı Türk kültürü ve Türk insanları gibi, yapısı gereği çeşitlilik barındırır. Bu yüzden konunun geçtiği mekan son derece güzel düşünülmüş. Bu bağlamda, yemek ve otorite kavramı üstünden filmin okuması yapılabilir.

    – Zengin Mutfağı oyununun 1970 yılından beri aralıklarla gösterilmesi hatta filme uyarlanmasının nedeni konusunun günümüzde de geçerliliğini sürdürmesi. Şener Şen’in de katıldığı bir televizyon programında belirttiği gibi: “Dönemi anlatırken insanlığın, politikanın, siyasetin ya da bizi yönetenlerin neredeyse hiç değişmediğini görüyoruz” Tam da burada sizin de aklınıza Lütfü Usta’nın köpeği zehirlediği sahne geliyordur, değil mi?

    Gülhan Çakır
    @glhn.ca

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler