Sanatçı olmaya çalışan bir gencin yaşadıklarının ele alındığı, Türkiye’nin politik geçmişini de 3 farklı dönemde inceleyen eğlenceli ve hareketli bir Epik tiyatro örneği olan “Şaşkın Demokrat” isimli Tiyatro Oyununu dün akşam Cevahir Sahne’de izledim.
Yazdığı tiyatro oyunlarıyla yurt içinde ödüller alan Ferhat Ergün’ün kaleme aldığı, daha önce izleme şansı bulduğum “Ted Bundy” ve “Ruki” isimli Tiyatro oyunlarının yönetmenliğini üstlenen Shyqyri Caushaj’ın yönettiği Tiyatro Oyununun oyuncu kadrosunda Aziz Çoban, Bora Ecer, Erdi Kökerer, Murat Akbulut, Yağmur Topçu yer alıyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle; Türkiye’nin politik geçmişini de 3 farklı dönemde inceleyen oyunda sanatçı olmaya çalışan bir gencin yaşadıkları ele alınıyor. Bahtiyar her seferinde yeniden ayağa kalksa da her seferinde kendini siyasi koşulların oluşturduğu durumların içerisinde bulur. Politikanın, sanatçının ve sermayenin birbiriyle kurduğu ilişkileri gün yüzüne çıkaran bu oyunda Bahtiyar’ın şöhret olma yolunda karşısına çıkanları izliyoruz.
Yorumlamaya başlıyorum; Epik tiyatronun amacı hayatın geneline eleştirel bir gözle bakmaktır. Toplum içinde göze çarpan çarpıklıkları eleştirerek gözler önüne serer ve izleyicilerini de bu eleştiriye katmak ister. 3 farklı dönem demişken çok kısa bahsedelim birinci dönem ihtilal öncesi dönem, ikinci dönem ihtilal sonrası dönem, üçüncü dönem 28 şubat ve sonrası. Bu oyun için neden Epik Tiyatro dediğimden de bahsedeyim. Türün özelliklerine baktığınızda, izleyiciye toplumsal çarpıklıkları eleştirip göstererek, izleyiciyi bu eleştirilere katmayı hedefleyen bir türdür. Bu anlamda toplumsal bir tiyatro türüdür, Olaylar, durumlar parça parça verilir; arada bir şarkılar, türküler söylenir, anlatıcılar devreye girer. Dolayısıyla oyunun yazarı Ferhat Ergün Epik tiyatronun bir örneğini sunmuş bizlere. Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyunu gibi veya Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”‘ı tadında bir seyirlik yazmış bizler için. Ayrıca kabare havası da var oyunun genelinde.
Elbette Türkiye’deki müzik şirketlerinin serüveni yirminci yüzyılın ilk döneminde başladı. Kaset firmalarının pazarda tam hâkimiyet kurmasıyla birlikte müzik, herkesin ulaşabileceği bir sektöre dönüşmüş oldu. Hemen herkes bir şekilde müziğe yatırım yapıyordu. Sesi güzel olanlar elinde bağlamasıyla birlikte İstanbul sokaklarını aşındırıyor, star olma ümidiyle bu yolda şansını deniyordu. İşte “Şaşkın Demokrat” isimli Tiyatro Oyununun çıkış noktası da tam burası.
Hikaye star olma ümidiyle bu yolda şansını denemeye çalışan Bahtiyar üzerinden anlatılıyor. Yer yer hüzünlü çoğu zaman komik bir sistem eleştirisi izliyoruz sahnede. Alt tabakadaki birey ile üst tabakadaki bireyin liberal eleştirisini açıkça gösteriyor biz izleyenlerine.
Sadece Bora Ecer hariç sahnedeki dört oyuncu (Aziz Çoban, Erdi Kökerer, Murat Akbulut, Yağmur Topçu) farklı tiplemeler ile izleyici karşısına çıkıyor. Metin tasarımı ve yönetimi bakımından şarkı ve bol mizah içeren bir gösteri izliyoruz. Bence şahane bir çalışma olmuş.
Oyundaki tüm oyunculuklar tek tek değerlendirildiğinde oyunun bu sezon erkek ve kadın oyuncu dalında ödül alabileceğini düşünüyorum. Oyunu izlediğinizde daha da iyi anlayacaksınız. Ajandanıza not edin pişman olmazsınız.
Genel Yayın Editörü :Murat Karakaş