“Doğulu” sinema filminin ihtişamlı galası 28 Aralık Cumartesi akşamı Kanyon Avm sinema salonunda gerçekleştirildi.
Bilal Kalyoncu’nun senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği “Doğulu” sinema filminin oyuncu kadrosunda Savaş Satış, Onur Akbay, Özgür Meriç, Gürkan Uygun, Nebil Sayın, Cansel Elçin, Umut Karadağ, Zafer Altun, Deniz Oral ve Melih Özkaya’nın yanı sıra kalabalık bir oyuncu kadrosu yer alıyor.
Doğulu, yıllarca kaldıkları ceza evinden çıkıp, özgürlüklerine kavuştuktan sonra, Urfa Siverek’te ailesinin rant amacıyla imar mafyaları tarafından öldürülmesi sonucu intikamını almaya çalışan Fırat Doğulu ve can yoldaşı Akın’ın hikayesini konu ediyor.
Kendimce yorumlayayım hazırsanız. Değerli Sanatsal Faaliyetler takipçileri; Daha önce de defalarca söyledim ama özellikle bu filmde bir kez daha anladım akıllı, yapımcı kimliğinin dışında zeki, ne yapığını bilen bir senarist ve yönetmen bana göre Bilal Kalyoncu. Doğulu, Bilal Kalyoncu’nun diğer filmlerinden bir tık farklı genel anlamda dram, aksiyon yer yer komedi unsurlarıyla süslü. Her projeye özenli yaklaşıyor ama bu proje için bayağı özendiği izlerken dikkatlerden kaçmıyor diyebilirim. Aksiyon sahneleri biraz abartılı olsa da o konuya da az sonra değineceğim. Senaryo anlamında 90’lara damga vuran “Eşkıya” filmine ama daha da önemlisi eski Türk sineması filmlerine selam çakıyor. konuyu çok irdelemeyeceğim film 1 Ocak 2025 itibariyle vizyonda. Yalnız seyretmesi çok keyifli bir sinema filmi olduğunun garantisi bizzat benim.
Rejiden devam edeceğim ; öncelikle az önce aksiyon sahneleri biraz abartılı olsa da dedim bu anlamda filmi izlerken iki farklı düşünce belirdi kafamda, birincisi; uluslararası aksiyon filmlerini aratmayan kalitede bir film çekme isteği yani seyirciyi aksiyona doyurma hedeflenmiş olabileceği ki aksiyon sahneleri çok iyi iyi olmasına ama biraz abartılı, abartılı sahneleri izlerken de ikinci düşünce belirdi kafamda; Bilal Kalyoncu’nun kendisine has mizahı ile günümüzdeki insanlara daha doğrusu insanlığını tamamiyle kaybetmiş insanlara mizahi bir bakış. Spoiler olmasın diye özen gösteriyorum, özellikle filmin sonlarına doğru öyle bir sahne var ki seyretmesi çok keyifli o sahne, aynı zamanda kaşının üstünde gözü var diye birbirini öldürenlere ” artık suyunu çıkardınız bunu da sizin gözünüze ancak bu şekilde sokarım. Yeter bir durun artık silkelenin kendinize gelin üç günlük dünyada neyi paylaşamıyoruz” diyor ve kendi mizah üslubu ile eleştiriyor. Tabii bu benim şahsi fikrim. Bunun dışında merak unsurunu film boyu diri tutan, konusuyla akıcı bir film. Çekim kalitesi ve kamera açıları ise bana göre çok çok iyi. Vallahi kaç milyon harcadı bilemem ama çok büyük bir bütçe ile çok sağlam mesajlar barındıran kaliteli “salla gitsin bizim millet ne versen yer” mantığı ile ile değilde ciddi anlamda üzerinde titizlikle durulan bir proje gördüğümü de belirteyim.
Geçelim oyunculuklara; A’dan, Z’ye tüm oyuncular rollerinin hakkını vererek iyi iş çıkarmışlar. Gürkan Uygun, Nebil Sayın, Cansel Elçin ve Melih Özkaya kötü karakterlere hayat vermişler. özellikle Cansel Elçin ve Melih Özkaya diğer projelerine nazaran daha bıçak sırtı karakterlere hayat vermeleri açısından cesaretlerine hayran bıraktılar. Nebil Sayın, hep kendisi için çok özel karakterleri seçiyor sanırım zor insanları canlandırmayı seviyor. Savaş Satış, Onur Akbay, Özgür Meriç için zaten bir şey söylememe gerek yok Savaş Satış’ın oyunculuğunun zirveye çıktığı bir performans sergilediğini düşünüyorum.
Özetle;genel anlamda dram, aksiyon yer yer komedi unsurlarıyla süslü konusuyla gayet akıcı bir film. Ajandanıza not alın, gidin ve keyifle izleyin.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş