Fazla Mesai Tiyatro Grubu’nun ‘OYUNBOZAN’ İsimli oyununu dün akşam Akla Kara Tiyatrosunda izleme şansım oldu. Öncelikle şunu söylemek istiyorum fazla mesai grubunun kendine has yorumlama stilinde Can Törtop ve Ümmühan Kıldiş’in büyük payı var. Uzun bir süredir Fazla Mesai Tiyatro Grubu’nun oyunlarına gidemiyordum çok istememe rağmen vakit bulamıyordum ve onları çok özlediğimi orada oyunu izleyince daha iyi anladım.
Konusundan kısaca bahsettikten sonra yoruma geçebiliriz değerli takipçilerim;
Broadway’in harika çocuğu Victor Le Pewe, yönettiği gizemli bir cinayeti konu alan “Küt Diye Gitti” adlı oyun ile eski şöhretini ve prestijini yeniden kazanmak istemektedir. Kurduğu kadro birbiri ile yeterince uyumlu olmasa da tüm ekip aksaklıkları halledip oyunu sahnelemeye kararlıdır. Genel Provada yaşanan türlü aksaklıklar bir yana, prova beklenmedik bir olayla son bulur. Ama Show Must Go On..! Gösteri devam etmelidir. Basının da ilgilisi ile geniş bir izleyici karşısına çıkan oyunun prömiyerinde ise dehşet verici beklenmedik olaylar devam eder. Oyunu ve kariyerlerini kurtarmak tüm ekibe düşmüştür. Perdenin kapanmaması için hayatta kalmaları gerekmektedir. Oyun Bozan, tiyatronun mutfağından yola çıkan konusuyla seyircisine eğlenceli bir oyun vaat ediyor.
Yazan : Billy Van Zandt & Jane Milmore
Yöneten : Ümmühan Kıldiş
Oyuncular : Akın Kaplan ,Aslı Çelebi , Bilge Soylu,Bilge Yurdakul ,Gökçe Deniz , Hülya Efe , Kadriye Özçelik ,Merve Sezgün, Oğuzhan Polatkan, Uğur Özkan.Değerli editörüm Gülhan Çakırın oyun hakkında düşündükleri ile devam edelim yorumumuza “Mesela benim beğendiğim yönler şöyle.. Senaryo dinamik ve statik yön olarak 2 ana gruba ayrılıyor. Dinamik yön olay akışı statik yönse oyunun felsefi tarafı oluyor. Oyunda felsefi taraf senarist üstünden izleyiciye aktarılmış. Üstelik öyle bir hikayenin içine yedirilmiş ki o sözler, sıkıcı olmaktan ziyade olay akışını sağlayacak bir unsur haline gelmiş. Hem dinamik hem statik unsurlar dengeli bir şekilde sürdürülmüş. Üstelik orda hizmetçi rolünün bir kaç repliği orijinal metinde yokmuş. Ümmühan hanım sonradan eklemiş onu. En çok o sonradan eklenen sahneye gülmüştük. Günümüz izleyicisinin güldürü anlayışını iyi takip eden bir yazar demek ki. Uyarlama bence çok başarılı olmuş. Yani izleyicisini iyi tanıyan bir yazar var karşımızda demek oluyor bu da.. İlk yarıda izleyici güldü ama ikinci Yarıda daha da çok güldü. İlk perde de Bilge Yurdakul’un oyundan ayrıldığını düşünüyoruz fakat ikinci perdede farklı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Kesinlkle sonuna kadar kalmalı izleyici” diyor Gülhan Çakır.
Bende benzer düşünceler içerisindeyim yalnız yine altını çizerek söylemek istediğim birkaç şey var benimde… Tiyatro bir ekip işi her ne kadar bunun böyle olmadığı bazı kesim tarafından düşünülse de bence sağlam bir ekip olmazsa, yaptığı işe inanan insanlar olmazsa başarılı olamazlar.
Bunun dışında artık profesyonelleşmiş bir kadro var izleyicinin karşısında… Sahne tasarımı, farklı esprileri ile güzel sıkılmadan izlenen başarılı bir kompozisyon çizdiler.
Son olarak; Tiyatroya gönül vermiş hepinize gönülden teşekkürler. Fazla mesai Tiyatro grubu ve tabii ki Can Törtop ve Ümmühan Kıldiş’e de bu ekibe güvenerek sahneye çıkardıkları için teşekkür etmek istiyorum.
Fazla Mesai Tiyatro Grubu : Onlar, tiyatrodan farklı meslekleri olan tiyatro aşıkları. Kimi bankacı, kimi mühendis, kimi öğretmen, kimi öğrenci… Hepsinin ortak noktası tiyatroya gönül vermiş olmaları. İşlerini tamamladıktan sonra dinlenmek yerine tiyatro provası yapmayı tercih ediyorlar, Fazla Mesai’ye geliyorlar…
Genel Yayın Editörü : MURAT KARAKAŞ