“Midas’ın Kulakları” isimli tiyatro oyunu 22 ocak cumartesi akşamı Arzu Gamze Kılınç ve Muhammet Uzuner tarafından 2017 yılında kurulan Cihangir Atölye Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu. Daha önce de olduğu gibi Sanatsal Faaliyetler’ide ihmal etmeyip davet eden Aynur Mutlucan’a huzurunuzda teşekkürü borç biliyorum. Bizde Sanatsal Faaliyetler olarak şeref duyarak davete icabet ettik.
Türk oyun yazarı, dramaturg. Tarih ve mitolojiden esinlenerek çağın eleştirisini yapan eserler vermiş bir yazar en önemli eserleri arasında Ben Anadolu, Deli Dumrul, Canlı Maymun Lokantası isimli eserleri de bulunan Usta yazar Güngör Dilmen Kalyoncu’nun kaleme aldığı ve Muhammet Uzuner’in yönettiği oyunun oyuncu kadrosunda Aynur Mutlucan, Bilal Demirci, Cengiz Şahin, Furkan Akdağ, Gülşah Özçetin, Osman Erdal, Özge Ak Ünlü, Seda Kara ve Timur Dilmen yer alıyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle; Kral Midas Tmolos Dağı’nın yamacında dolaşırken güneş tanrısı Apollon ile şarap tanrısı Pan’ın müzik yarışı yaptıklarını ve bu yarışmaya yargıç olarak dağ tanrısı Tmolos’u seçtiklerini görür. Apollon’un lirini de Pan’ın flütünü de dinleyen Midas, flütün sesini çok beğenir. Tmolos, ödülü Apollon’a verse de yarışmaya tanık olan Midas flütü daha çok beğendiğini söyleyince Apollon Midas’ın kulaklarını uzatıp eşek kulağı haline getirerek öç alır. Midas, utandığı eşek kulaklarını sivri külahı ile bir süre saklar ama saçını sakalını her gün tıraş eden berberin kulaklarını görmesini engelleyemez. Berber kimseye açmadığı bu sırdan kurtulmak için bir tür kulak olarak benzetilen kuyuya eğilerek “Midas’ın kulakları eşek kulaklarıdır.” diye seslenir. Uğuldayan kuyunun yakınındaki sazlar, yel estikçe dile gelerek “Midas’ın kulakları eşek kulaklarıdır.” diye yankılanmaya başlarlar. Bunu duyan Midas hiddetlenir ve sazların kesilmesini emreder. Ancak kuyunun suyu sazlara geçirmiş ve sırrı yayılmıştır. Sazlar kestirilir ama bu sefer de sırrı keçiler korosu seslendirir. Sırrı yayılan Midas, zamanla kulaklarına alışır; hatta onları bir ayrıcalık, bir üstünlük olarak görmeye başlar.
Yoruma başlamadan önce belirteyim Güngör Dilmen Kalyoncu 1959’da Sinema-Tiyatro Dergisi’nin açtığı yarışmada, yazdığı tek perdelik oyun Midas’ın kulakları ile birincilik ödülünü kazanmış.
Ve hazırsanız yorumlamaya başlıyorum; “Midas’ın Kulakları” isimli oyuna yalnızca eski çağlardan bir kral ve halk hikayesi özelinde bakmamak lazım. Güçlünün her zaman güçsüz olanı ezmesi, kimlik, güç, aidiyet kavramları ve genel olarak üstünlük kurma çabası olan insanları anlatması sebebiyle, sosyal ve her daim güncel içerikli bir oyun olarak nitelendirilebilir.
Öncelik olarak rejiden bahsedelim. Tiyatro yapısı gereği devamlı güncel kalmak ve kendini yenilemek zorunda. Oyunun yönetmeni Muhammet Uzuner tamamen bunun bilincinde hareket eden başarılı yönetmen bana göre.Tiyatronun güncel kalmasında devamlı yeniliğe açık olması ön koşulu aranıyorsa eğer işte “Midas’ın Kulakları” isimli tiyatro oyunu tam da bize aradığımızı verir nitelikte. Işık Tasarımı Onur Alagöz’e ait. Ekrem Kelebek’in kontrolündeki ışık geçişleri göz yormuyor. Selda Uyan imzalı kostüm ve aksesuarlar oyunun tarihi dokusuna uygun. Devrim Ilgaz Karaahmet’e ait müzikleri Hicran Akın’ın Koreografisi ve oyun içerisindeki Efekt geçişlerinde Mine Yağız’ın katkıları ile daha eğlenceli bir hale getirmiş müzikali.
Oyuculuklardan da kısaca bahsedelim. Çok eğlendiğimiz görsel bir şölen tadındaki oyunda genel olarak her oyuncunun performansının iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten eğer bir insanda da bir şekilde alevlendiyse eğer Tiyatro aşkı asla sönmez. Geneli Tiyatro aşkı ile yanıp tutuşan öğrencilerden oluşan Oyun Atölyesi – 1 öğrencileri sanata olan aşklarını bize yalın ayak sahneye çıkarak gösterdiler. Ben şahsen duygulandım. Çok fazla emek harcanmış olduğu bizlerin gözünden kaçmıyor. Oyuncu kadrosu tüm bütünüyle muhteşem bir ekip işi çıkarmış. Övgüyü ve ayakta alkışlanmayı hak eden bir ekip vardı sahnede. Sonuç olarak Tiyatro severlerin kaçırmaması gereken sağlam seyirlik bir Müzikal.
Genel Yayın Editörü : Murat Karakaş