14 nisan cumartesi akşamı Komik_i şehir Naşit bey oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sadabad Sahnesinde saat 20:30 da sahnelendi ve sanatsal faaliyetler olarak bizde oradaydık.
Yoruma geçmeden önce;Gökhan Eraslan kimdir kısaca tanıtalım istedim. Genç oyun yazarı Eraslan Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa, Sonbaharı Beklerken ,Aldatma Sanatına Giriş,Vakti Geldi, Market Cahide Sonku Müzikali, Bu İşler Bize Göre Değil, Beyaz Adam Ağacı Keser gibi oyunları ile bizler ile buluşturmuş ödül almış gelecek vaad eden bir yazarımız. 2005 senesinde British Council- Oyun Yaz Projesi’ne seçildi ve bir yıl süreyle work-shoplara katılarak yazarlık atölyelerinde bulundu. 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Anasanat Dalı’nı kazanarak başladığı lisans eğitimini 2010 yılında bölüm birinciliği ile tamamladı. 2010 yılında Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi içinde yer aldı. TRT için belgesel ve çeşitli programlarda metin yazarlığı yapmasının yanı sıra seslendirme de yapmaktadır.Komik_i şehir Naşit bey oyunu ; Türk Tiyatrosu’nun önemli isimlerinden Naşit Özcan’ın yaşamından kesitler sunan 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl ortalarına kadar olan süreçte tiyatromuzun, özellikle de Tuluat Tiyatrosu’nun sıkıntılı dönemlerini, Naşit ve Tiyatrosu’nun yaşadıkları üzerinden ve yakın dönem Türk Tiyatrosu’na müzikli anlatımıyla bakan oyun biz seyircilerine aktarıyor.Sadabad Sahnesinden kısaca bahsedelim gitmeyen ve henüz görmeyenler için bir çok salona kıyasla hayli büyük bir salon. Sahne çok güzel her oyun rahat bir şekilde izlenebilir burada. Tiyatronun içi de çok güzel dizayn edilmiş ben beğendim.
Gelelim oyunun yorumuna;Ali Yaylı yönetiminde Büyük değer Naşit Özcan’a müzikal bir saygı duruşu bunu yazının girişinde söyledim. Aslında biyografik bir oyun sultan abdülhamit’i güldüren adam namıyla anılan, Türk tiyatrosunun büyük tuluat ustası nam-ı diğer Komik-i şehir (Şehrin en komiği) Naşit bey’in (Naşit Özcan) hayatını biyografik olarak ele alıyor. Naşit Özcan kimdir sorusuna yanıt veriyor bir dönemi anlatıyor. Dönemin insanların batılılaşma hevesinde tuluat sanatına nasıl sırt çevirişini, sahne arkasında sinemanın küçük adımlarla ilerleyişini, ve hayatı hakkında kısa bilgileri sunuyor seyirciye. Oyunda müzik etkin olarak kullanılmış. Oyunun açılışında, sahne geçişlerinde kapanışında başvurulmuş müziğe özellikle kantoya bayıldım.
Oyun, iki perde ve ara dahil ortalama 2 saat 15 dakika sürüyor. İlk perdenin hemen başında yaşantısı, alışkanlıkları, eşiyle olan iletişimi gibi konular yüzeysel olarak ele alınıyor hikâyesini öğrendikçe ona hak vermeye başlıyor izleyici.Oyunculardan Naşit bey rolündeki Bora Seçkin‘in performansını çok beğendim. Özellikle konusu ve oyundaki acıklı sahnelerde oyunculuğu ile en ufak bir boşluk hissettirmedi ayrıca bu sahneleri daha etkileyici oynadığını ve kendisine daha çok yakıştığını düşünüyorum.Can Tarakçı genç Naşit beyi canlandırıyor bu açıdan oyuncular arasında en çok fiziksel eforu o harcıyor.Oyunda, Rıdvan Çelebide iki rolde oynuyor. İlki oyunun final sahnesinde Naşit Bey ile sohbet eden Neyzen Tevfik karakteri.Diğerinin hikayesi ise hüzünlü. Oyunda Rıza Baba karakterini canlandıran Ayberk Atilla,oyunun prömiyerine iki gün kala yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılmış. Naşit Özcan iki gün içerisinde Rıza Baba karakterine hazırlanarak çıkmış sahneye. Ayberk Atilla ile de Şubat ayında emanet rolünü geri vermek üzere sözleşmişler. Fakat iki hafta sonra Ayberk Atilla hayatını kaybetmiş.Daha sonrasında Rıza Baba karakterini Rıdvan Çelebi canlandırmaya başlamış. Bu nedenle komik-i şehir Naşit usta’yı ve oyun sahnelenmeye başladıktan kısa bir süre sonra vefat eden oyuncu Ayberk Atillayı saygı ve rahmetle anıyoruz.Sinan Bengier‘den kısaca bahsedeyim; oyunda Naşit Bey’in ustası rolünü büyük bir başarı ile canlandırdı. Naşit Beyin eşi Amelia Semah Tuğsel tarafından başarılı bir kompozisyon ile canlandırldı. Ada Alize Ertem Amelia’nın gençliğini gayet başarılı bir şekilde seyirciye sundu. Emrah Can Yaylı oyunun yönetmeni Ali Yaylının oğlu ve başta bahseetiğim müzikal saygı duruşunun müzikleri ona ait aynı zamanda teatral sahnelerde emeği var.Oyun genelelinde çok başarılı, çok etkileyici ve de çok eğlenceli, oyuncuların performansları gayet tatminkar ve iddialı olmakla beraber sahne dekoru konusunda benzer başarıyı görmek mümkün. Evet eğlenceli ve sağlam güldüren özellikle güncel esprileri de barındıran sahneleri ile keyifli müzikleri var. Ama buna rağmen kaliteli bir drama da aynı zamanda. Tüm oyuncular, rollerini yaşadılar ve bunu da seyirciye çok iyi bir şekilde hissettirdiler.Reji ve oyunculuklar temiz, dekor gösterişli sonuç olarak. Gittim izledim başta böyle harika bir oyun izlettikleri için yazarı Gökhan Eraslan ve yönetmeni Ali Yaylı olmak üzere. Tüm ekibi tebrik ediyorum. Herkese bu güzel tiyatro oyununu tavsiye ediyorum.