Benim için anlatması zor olan, yaşadığımız dünyanın hemen hemen her coğrafyasında sürekli karşımıza çıkan bir çok önemli sorunu cesurca ele alan. Dandun Tiyatro’nun “Girls” tiyatro oyununu, dün akşam Asmalı Sahne’de izleme fırsatı buldum.

Theresa Ikoko’nun kaleme aldığı ve Deniz Ekinci’nin çevirisini yaptığı Dandun Tiyatro’nun sahneye uyarladığı ve Nazlı İnan’ın yönettiği cesur oyunun oyuncu kadrosunda Deniz Ekinci, Bahar Seki, Eda Akalın yer alıyor.

Oyunun konusu kısaca şöyle; Boko Haram terör örgütünün 2014 yılında rehin aldığı, 276 kız öğrenci arasından seçilen, birbirlerine yakın dostluğu olan, üç genç kızın, kendileri için seçtikleri hayatta kalma yöntemlerini, içinde yaşamak durumunda kaldıkları savaşı, dostluğu, kadınlığı ve çarpık dünya düzenini anlatıyor.

Hazırsanız yorumlaya başlıyorum; toplumsal bilinci sorgulayan metinleri ele alan tiyatro oyunlarının bugün hala var olması, tiyatro izlemeyi seven bir tiyatro eleştirmeni olarak beni oldukça mutlu ediyor. Defalarca vurguluyorum, sanatın her zaman bize yol gösterdiği inancına sahip bir insanım ben. Ölene kadar sanatın yol gösterici olduğu görüşümü savunmaya devam edeceğim. Theresa Ikoko’nun kaleme aldığı bu hikayede, işlenen bir çok önemli sorun var. İlk olarak en başta, mevcut terör örgütlerinin insanlar ve özellikle kadınlar üzerinde uyguladığı psikolojik ve bedensel şiddet, üç küçük kız üzerinden anlatılmış. Oyunu yazarı Theresa Ikoko Nijerya asıllı dolayısıyla Nijerya’daki, toplumsal çatışmalara, ayaklanmalara ve etnik – dini şiddet olaylarına oldukça hakim olduğunu düşünüyorum. İkincisi, Çocukluğunu yaşayamama duygusu, küçük yaşlardan itibaren büyük sorumluluklar üstlenen çocukların, çocukluğunu yaşayamadan yetişkin bireyler olması konusunda oldukça sivri bir dil ile ciddi laflar etmesi. Üçüncüsü, çatışma ve savaşların hakim olduğu ortamlardan da en çok etkilenenlerin kadınlar ve kız çocukları olmasının altını çizmesi bana göre. İtiraf edeyim bu oyunda gerçekten altı çizilen daha çok sorun gördüm. Yazar kendince içindeki çığlığı dışarıya haykırmış.

Anlayana daha doğrusu anlamak isteyene sağlam mesajlar veren tiyatro oyununun, yönetmeni Nazlı İnan ile özellikle tanışmak istedim. Anlatmak istediğini seyircinin gözüne sokacak biçimde oldukça cesur diyalogların yer aldığı Theresa Ikoko’nun metnine yönetmen koltuğundaki Nazlı İnan’ın kendi kendi kattığı yorumuna da hayran kaldım. Oyuncuların kostümleri, oyundaki koreografide konsepte oldukça uygun. Oyundaki tüm karakterlerin kusursuz bir performansla hayat vermesini sağlayan sahne tasarımı olabildiğine sade.

Ufak tefek dil sürçmeleri olsa da ben oyunun bütününe bakarım. Sahnede 3 tane pırıl pırıl tiyatro aşığı genç kadın gördüm. Oldukça yüksek enerji gerektiren yapıya sahip olan oyunda performansları ile biz seyircilerini mest etmeyi ve inandırıcı oyunculuklarıyla oyun sonunda reaksiyon almayı başardılar.

Son olarak, yine gidilip görülmesi gereken bir oyun izlediğimi düşünüyorum, cesaretlerine hayran kaldım bu yolda devam etmelerini rica ediyorum. Oldukça sivri bir dil ile ciddi laflar eden “Girls” tiyatro oyununu not alın ve izlemeyi ihmal etmeyin diyerek yorumumu burada sonlandırıyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş