Tiyatro P.A.S, tarafından Ülkemiz ve Dünya tiyatro sahnesinde ilk kez gerçekleştirilen “Seri Oyun” projesi özümüzden olana eğilerek tarihimize ışık tutmayı, milli değerlerimizi ön plana taşıma amaçlı hazırlanmış serinin üçüncü Tiyatro Oyunu olma özelliğini taşıyan ve Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatan komutanların arasında yer alan, Doğu Cephesi’nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile şereflendirilen Türk asker ve siyasetçi Kazım Karabekir’in hikayesini sahnede izleyicilerine aktarmayı hedefleyen “Ben Kazım Karabekir” Tiyatro Oyununu kendim ve sizler için 28 Mayıs 2022 Cumartesi günü Şişli Tiyatrosu’unda izleme şansım oldu.

“Ben Kazım Karabekir” oyunuyla birlikte bu sezon üçüncü defa Tiyatro P.A.S.’la buluşmuş oldum. Ve yeniden misafirleri olduğum için mutluyum.
“Ben Kazım Karabekir” Tiyatro Oyunu İnsan ve Toplum, Kişisel Gelişim kategorilerinde eserler yazmış bir yazar ve “Anılarla Atatürk” isimli oyunun yaratıcısı olan Cüneyt İngiz’in kaleme aldığı bir oyun. Yönetmenliğini Caner Bilginer üstlenmiş. Oyunda Mehmet Emrah Hamşioğlu Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından, Türk asker ve siyasetçi Kazım Karabekir’i canlandırıyor.

Oyunun yorumuna geçmeden önce. Gerçek adıyla Musa Kâzım Zeyrek kaynaklardan aldığım bilgi ile bizler için neden önemli onu anlatayım kısaca. Kâzım Karabekir, Osmanlı Devleti’nin son döneminde ve Millî Mücadele yıllarında çok önemli askerî görevlerde bulunmuş, üstlendiği görevlerin hemen hemen hepsini başarmış seçkin bir komutan ve Cumhuriyet döneminde de siyasî alanda önemli hizmetlerde bulunmuş büyük bir devlet adamıdır.Dünya Savaşı’nda birçok cephede büyük başarılar gösteren ve İstiklâl Harbi’nde Doğu Cephesi’nde kazandığı başarılarından dolayı “Şark Fatihi” ve “Ermenistan Fatihi” unvanlarını almıştır. Birçok askeri başarıları ve inişli-çıkışlı siyasî hayatı bir bütün olarak değerlendirildiğinde Kâzım Karabekir, modern, bağımsız ve ulusal yeni Türk Devleti’nin kuruluşu aşamasında büyük katkılar sunmuş, Cumhuriyet döneminde ve genel olarak XX. yüzyılın ilk yarısında ülkeye önemli hizmetlerde bulunmuş önemli asker/siyasetçilerden biri olarak tarih sahnesinde yerini almıştır.
Daha önce izlediğim iki oyunda da belirttiğim gibi bana göre bu sadece basit bir oyun değil. Türkiye Cumhuriyeti için Kurtuluş savaşının önemi, özgürlüktür, vatan sevgisidir, vatanın topraklarını korumaktır hepsinden önemlisi yüzyıllar boyunca bir arada yaşamış koskoca Türk milletinin şerefidir. Kurtuluş Savaşı’nda cephede ve cephe gerisinde savaş gerçeği ile yüzleşen vatan sevgisi ve bağımsızlık tutkusuyla ölümü göze alan kahramanlarımıza saygı duruşu niteliğinde tarihteki bilgiler ışığında kurgulanmış geçmişini unutan yeni nesile verilen bir ders niteliğinde.

Ve geçelim dün akşamki izlenimlerime; Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından, Türk asker ve siyasetçi Kazım Karabekir’i canlandırıyor ve tek kişilik performans şeklinde sahnede bizler için anlatıyor Mehmet Emrah Hamşioğlu. Ben izlediğim Tiyatro oyunlarında daha çok metine dikkat ederim metin iyi yazılmış mı? Anlaşılması kolay mı? Akıcı mı? Cüneyt İngiz’in kaleme aldığı oyunun metni anlaşılması kolay, akıcı ve gayet iyi yazılmış, Gözlemim doğrultusunda, Kurtuluş Savaşımızın 100. yılına itafen hazırlanan bir oyun olması açısından cumartesi akşamı üçüncü kez yine benim için keyifli ve etkileyici bir oyun izledim. Mehmet Emrah Hamşioğlu Kazım Karabekir paşa olarak sahnede gayet hoş bir kompozisyon çizdi. Tek kişilik oyunlar hep zordur bana göre metne uygun bir tempoda sahnede olmak seyirci ile göz temasını kesmeden ve yüksek enerji sarfetmek önemlidir. Dolayısıyla sahnede ilk kez izlediğim Mehmet Emrah Hamşioğlu’nu tebrik ediyorum.
Ve tabi ki yine rejiye, sahne tasarımına, müziklerine (Özellikle girişteki Hücum Marşı) bayıldım. Işık kontrolü harikaydı bana göre. Sahne tamamen değişmiyor ancak. Anlatılan anılar gereği oyun farklı mekânlarda sürdüğü için sık aralıklarla sahne karartılarak sahne geçişlerinin başarılı bir şekilde yapıldığını gözlemledim.

Uzun sözün kısası; Türk Tiyatrosunda ihtiyacımız olan bizlerin özlemini çektiğimiz birlik, beraberlik ve özgürlük kavramlarını aşılamaya çalıştıklarından dolayı Tiyatro P.A.S.’ın Kurucusu Murat batıkan Avcı ve Tiyatro P.A.S.’ın Genel Sanat Yönetmeni Sevtap Çapan’ı huzurunuzda bir kez daha tebrik ediyorum. Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Kazım Karabekir’in hayatından kesitlere yer veren Mehmet Emrah Hamşioğlu’nu, milli duygularımızın kaybolmaması için gösterdiği büyük çabadan dolayı oyunun yazarı Cüneyt İngiz’i, Yönetmeni Caner Bilginer’i ve sahne arkası emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Son olarak henüz izlemeyen için tekrar altını çizmek istiyorum izleyeceğiniz (“Ben Hasan Tahsin”, “Ben Kara Fatma”, “Ben Kazım Karabekir”) oyunlara. Türk Tiyatrosu adına önemli bir çalışma olarak değerlendirmeniz ve bakmanız lazım. Cumhuriyet’i yaşatmak adına muhakkak gidip izleyin.
Genel Yayın Yönetmeni : MURAT KARAKAŞ