Netflix yapımlarından merakla beklenen Atiye dizisinin2. Seoznu 10 Eylül 2020’de yayınlandı. Çarpıcı sahneleri, tarihi dokusu ile çok konuşulan dizinin ikinci sezonunun artılarını ve eksilerini sizler için listeledik.
Atiye dizisindeki tüm saçmalıklar
• Hikaye, ana karakterin işini kolaylaştırmak için tasarlanmış. Bu durum bir hikayenin olmazsa olmazı olan inandırıcılık unsurunu kaybetmesine neden olmuş. Atiye farklı bir boyuta gidiyor fakat hiç parası olmadığı halde hem taksi ile hem de otobüs ile ücretsiz olarak defalarca kez seyahat edebiliyor. Diğer boyutta kız kardeşi olan Cansu, burada Elif olarak karşımıza çıkıyor. Atiyeyi tanımayan Elif, onu işe alıyor hatta kısa sürede kıyafetlerini, banyosunu v.s kullanmasına izin verecek kadar da yakın arkadaş oluyorlar.
• Diğer boyutta hemen hemen herkes sıra dışı güçlerin varlığına inanıyor. Psikiatrist tımarhanedeki birinin sözlerine kendini kaptırıyor. Ve insanların özel hayatlarını eşine anlatacak kadar da profesyonel değil. Neden mi? Çünkü, kötü karakterlerin ana karakterin işini zorlaştırabilmesi/ engel olabilmesi için psikiyatristten bir şeyleri öğrenmesi gerekir. Bir polis akıl hastanesindeki bir insanı evinde ağırlıyor. Neden mi? Hiç tanımadığı, ne nüfus kağıdı ne telefonu olan bir insan onun iyi biri olduğunu söylediği için. Gerçekte ise bir polisin üst düzey rütbeye ulaşabilmesi için hisleri ve mantığını birbirinden ayırabilme kabiliyetine sahip olması gerekir. Ama Atiye’nin işleri iki dakikada çözülüversin diye polis hiç polis gibi hareket etmiyor.
• Bir polis size hastanede deli raporunuz var dediğinde onu ikna etmek için ne yaparsınız? Elini tutup duygusal bakış mı atarsınız? Peki polis ne yapar bu durumda? Hadi be ordan mı der size? Yok yok. Olabilecek tüm mantıklı cevapları silin aklınızdan. Tabiki sizin işiniz kolaylaşsın diye polis size inanıverecek.
• Yukarıda söylediğim tüm saçmalıklara mantıklı bir açıklama getirmek için dizi sezonun son bölümlerini beklemiş. (Son bölümlerinde de çok da mantıklı bir açıklama beklemeyin) Ya birisi senaristi o kadar da saçmalamayın diye uyarmış, ya da senarist bize buraya kadar sabredebildiyseniz alın sizin ödülünüz demiş. Normalde her ikisi de olmamalı. Dizi sektörü sinema gibi parasını peşinen yatırdığınız bir alan değil. Eğer izlenme oranları düşerse dizi kaldırılabilir ya da devam etmeyebilir. O nedenle ilk bölümden izleyiciyi kendinize bağlamalısınız. Atiye dizisindeki sistem Türk halkı ne versek yer mantığından başka bir şey değil.
• Diyaloglar ve tepkiler olabilecek en saçma şekilde yazılmış. Atiye binlerce yıllık kitabı elinden düşürüyor. Bunun sonucunda kitap paramparça oluyor. Atiyenin tepkisi: “Ay çok pardon”Peki sonra ne yapıyor dersiniz? Başka yerleri karıştırmaya devam ediyor. Göbeklitepe’de başlatılan kazıları ise diğer boyutta göremediğinde “Hadi canıııımm” diye tepki veriyor.
Daha önce kardeşini ölü bulduğu yer darmadağın olmuş. Atiye’nin panik içinde kardeşini araması gerekirken son derece sakin ilerliyor.
• Sıkça Erhan olmadan açılamayacak bir kapıdan söz edildi.Acaba ne olacak diye son bölüme kadar bekledik. İzleyici olarak istiyoruz ki yanarlı dönerli bi sahne olsun. Atiye ile Erhan çok romantik bir şekilde buluşsunlar ya da geçidin açılması kolay olmasın istedik. O sahne bittikten sonra bu muymuş ya o kadar abartıp durduğunuz dedik. Çünkü çok kısa ve kolay oldu.
• Dizide sosyal gerçeklik diye bir şey yok. İstanbul’da herkes modern. Diğer şehirlerde ise İslami korku sinemasında karşımıza sıkça çıkan suratı dövmeli tiplerden oluşuyor. (Gerilimi böyle sağlayacaklarını düşünmüş olacaklar.)
Atiye dizisi neden izlenmeli?
• Konu Göbeklitepe etrafında geçtiği için ülkemizi tanıtma açısından faydalı olabilecek bir dizi.
• Bölüm sonları güzel düşünülmüş. İzleyicide merak duygusu uyandırıyor.
• Tüm eksiklerine rağmen Türkiye’de yapılmış en iyi fantastik dizi olma özelliğini koruyor. Umuyorum ileride daha güzel fantastik dizilerin önünü açar.
Gülhan Çakır
@glhn.ca