More
    Ana SayfaELEŞTRİALİTA SAVAŞ MELEĞİ FİLMİ BİZE NE ANLATIYOR?

    ALİTA SAVAŞ MELEĞİ FİLMİ BİZE NE ANLATIYOR?

    Titanic, Terminatör, Avatar gibi eskimeyen filmlere imzasını atan James Cameron’dan eskimeyecek bir film daha şubat ayında vizyona girdi: Alita Savaş Meleği.Yönetmen: Robert Rodriguez
    Senaryo: James Cameron,
    Laeta Kalogridis,
    Robert Rodriguez
    Görüntü: Bill Pope
    Müzik:   Junkie XL/
    Yapımcı: Fox
    Alita Savaş Meleği filmi Yukito Kishiro’nun siberpunk, post-apokaliptik türündeki 9 ciltlik çizgi romanı “Gunnm” uyarlamasıdır. James Cameron, 1990 yılında yayınlanan animeyi 1995 yılında uyarlamaya karar verse de teknolojinin henüz yeterli olmadığını düşündüğü için Titanic ve Avatar gibi filmlere yoğunlaştı. Bana kalırsa beklediğimize değmiş. Çünkü film size görsel anlamda bir şölen yaşatıyor. FİLMİN KONUSU

    ‘The Fall’ dedikleri büyük bir felaketten sonra 26. yüzyılda evren sınıfsal olarak parçalara ayrılır. Herkesin ulaşmayı hayal ettiği fakat diğer şehirlerden izole bir yerde konumlanmış ulaşılması neredeyse imkansız olan Zalem şehrinin çöpleri Iron city’e atılır. İron city’de yaşayan nano bilimci Dr. Dyson Ido bir gün, Zalem şehrinden atılan çöpler arasında bedeni olmayan bir genç kız bulur. Evine getirip ona mekanik beden yapar ve bir de isim verir: Alita.

    Alita uyandığında kendisi ile ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Biz de nereden geldiğini, karakterini ve yeteneklerini onunla birlikte öğreniriz. Uyandığında bulunduğu şehri keşfe çıkan Alita, Hugo isminde bir insanla karşılaşır ve pek çok şeyi ilk kez deneyimlemeye başlar. Bir siborg aşık olabilir mi? Peki bir insan bir siborga aşık olabilir mi? Filmde bu soruların cevabını alıyorsunuz.

    Alita güçlü, gözü pek bir kadın kahraman. Maceraya korkusuzca atılabiliyor. Karşısındakinin ne kadar büyük ya da güçlü olduğunun onun için bir önemli yok. Fakat söz konusu sevdikleri olduğunda onlara olabilecek kötü şeyler için korkmaya başlıyor ve onlar için savaşıyor. Bu savaş sırasında da hafızasının zaman zaman canlanmasıyla asıl amacını buluyor.

    NEDEN İZLEMELİYİZ?
    • Alita aynı anime versiyonunda olduğu gibi kocaman gözleriyle ve savaş sahneleriyle anime severlerin beğenisine cevap veren bir film olmuş.
    • Bütçesi 200 milyon USD olan filmde harcamaların nereye yapıldığını açıkça görebiliyorsunuz. CGI tekniği kullanılarak yapılan Ido ve Alita’nın aynı karede olduğu sahneler bile son derece gerçekçi.
    • Alita’nın yakın planda olan sahnelerinde de duygu size tamamen geçiyor.
    • Oyuncu kadrosunda Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Keenan Johnson, Jackie Earl Haley, Ed Skrein, Eliza Gonzalez gibi son derece başarılı isimler yer alıyor.
    • Sinemada güçlü kadın karakterin gösterilmesi güzel olmuş.
    • Robokop filminden alışık olduğumuz yarı insan yarı robot fikrine bu filmde de rastlıyoruz. Yaratılan evrenin sınıfsal olarak ayrılmış olması ve başka bir sınıfa geçmenin neredeyse imkansız olması Snowpiercer filminden tanıdık geliyor. Fakat bu filmde önceden gördüklerinizin dışında bir deneyim yaşayacağınızı söyleyebilirim. Çünkü karakterler, yaratılan evren hatta oynanan oyunlar bile orijinalliğini koruyor.
    BİLİMKURGU HAYALLERİMİZİN DIŞINA ÇIKIYOR

    Alita Savaş Meleği filminin Londra galasından bir fotoğraf paylaşmak istiyorum sizinle. Protez kol üstüne çalışan bir marka, 20th Century Fox yapım şirketi ve Alita ekibinin birlikte yürüttüğü çalışmada “Hero Arms” adını verdikleri son derece gelişmiş bir protez kol tasarlarlar. 3D yazıcı ile yaratılan bu protez kol görüntü itibariyle de filmlerden alışık olduğumuz şekilde görünüyor. Bir hastalık nedeniyle on beş aylıkken kollarını kaybeden Tilly Lockey  isminde bir kıza gala öncesinde veriliyor bu protez kollar. Mavi halı üstünde filmin yıldızı olan Rosa Salazar ile birlikte görüyoruz onu. Galada böyle bir etkinliğe yer verilmesi filmin anlamı üstüne tekrar düşünmemizi sağlıyor. Filmde gördüklerimiz sayesinde teknolojinin bizim hayatlarımızı hangi noktaya taşıyacağını öngörüyoruz diyebilirim. İleride, filmdeki gibi büyük bir felaket olur mu bilmem ama teknolojinin bizim elimiz kolumuz olma fikri çok da uzak gelmiyor. Onu nasıl kullanacağımızsa insanın özüne bağlı elbette.

    Sanatsal faaliyetler editörü

    Gülhan Çakır
    @glhn.ca

     

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler