“Aşk; Tanrının En Tehlikeli Mucizesi” isimli Tiyatro oyununu Akatlar Kültür Merkezi’nde izleme şansım oldu.
1978-1985 yılları arasında Şan Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, Levent Kırca tiyatrolarında, 1987-1990 yılları arasında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında oyuncu – dansçı – koreograf görevini başarı ile üstlenen. 1990-1998 yılları arasında Koreografi ve film çalışmaları yapan. Ayrıca 1997 yılında (Eşkıya) isimli Sinema filmindeki oyunculuğundan dolayı Sinema Yazarları Derneği tarafından En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alan. Halen günümüzde popüler dizilerde rol almaya devam eden oyuncu Melih Çardak’ın kaleme aldığı aynı zamanda koreografi ve dansını yine kendisinin hazırladığı tek kişilik oyunu Ersin Ökten rejisi ile izliyoruz.
Oyunun konusu kısaca şöyle; İnsanların binlerce yıldır şiirlerde, şarkılarda, hikâyelerde, masallarda anlattıkları, filmlerde ruhumuza kazıdıkları ve tüm yaşamımızı etkileyen Aşk duygusunun çıkmazlarına cevabını izleyici ile birlikte sorgulamayı amaçlamaktadır.
Aşk kelimesinin anlamı bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı bağlılık duygusudur. Başka bir ifade olarak ise iki ayrı cinsin birbirine karşı duydukları bedensel ve ruhsal sevgi anlamına gelir. Bildiğiniz gibi aşk konusunda binlerce yıldır şiir yazılmış, şarkılar söylenmiş, efsaneler uydurulmuş, masallar yaratılmış ve aşkın gücü tüm Dünya’yı avuçları içerisine almıştır. Peki, tüm bu gerçeklikten uzak neredeyse hiçbir zaman gerçeği yansıtmayan hikâyeler bir yana, sahiden, aşk nedir? Neden aşık oluruz? Ve bunun gibi soruları kendince cevaplamaya çalışmış bir oyun var karşımızda.
Yorumlamaya başlıyorum; Melih Çardak’ın dile kolay 43 yıl dolu dolu yaşadığı bir sanat geçmişi var. Ve hala bitmeyen bir enerji ile sanat adına insanlara birikimlerini aktarmaya devam ediyor. Dün akşam biz seyircilerine Tango da içinde olmak üzere muhteşem danslar ve müzikler ile süslenmiş. Aşk üzerine çok şey söylediği insanın içine işleyen derinden etkileyen etkisi de kolay kolay geçmeyecek enfes bir seyirlik izletti bize. Biraz daha detaylandırıcak olursam eğer; Öncelikle oyunun metni, Melih Çardak’ın sanatsal üslubunu ve kalemini tamamen yansıtan eleştirel perspektifte bir oyun olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda sahnelenen oyun için rejinin çok titiz çalıştığı da açık şekilde belli oluyor. Ayrıca izlediğinizde göreceğiniz üzere oyunun içerisinde teatral dokuya önem verilmiş. Oyun için özel hazırlanmış. Dansların ve müziğin bir oyunun önermesine tam anlamda hizmet ettiğini ve seyirlik hazzını artırdığını da gözlemlerim doğrultusunda rahatlıkla söyleyebilirim.
Bu oyunu kesinlikle kaçırmayın bence.
Genel Yayın Editörü :Murat Karakaş