Dün akşam Nova Oyun Yapım & Tiyatro Teatro tarafından kara komedi tarzında hazırlanan “Kelepçe Kullanma Kılavuzu” tiyatro oyunu Besa Sahne Cevahir‘de sanatseverlerle buluştu. Bizde Sanatsal Faaliyetler olarak oradaydık.
Tiyatro yazarlığı, dramaturgluk ve resim çalışmalarının devamında televizyon dizileri de kaleme alan aynı zamanda Alevli Günler adlı ilk oyunu, British Council Oyun Yaz Festivali’nde en başarılı on oyun arasına giren başarılı yazar Irmak Bahçeci’nin kaleme aldığı, pek çok tiyatro oyununda yazar ve yönetmen olarak karşımıza çıkan Serkan Üstüner’in yönetmenliğini üstlendiği, iki kişilik oyununun oyuncu kadrosunda Hüseyin Avni Danyal ve Başak Daşman yer alıyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle; Hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bu sorguda oldukça zeki ve entelektüel bir kadın, pek de zeki olmayan inatçı bir polisin karşısında kendinden emin, göz altı süresinin bitmesini beklerken polis sadece teşkilattan ve çalışma hayatından kurtulmak derdinde.
Ve hazırsanız yorumlaya başlıyorum; Bu ülkenin derinden derine kanayan yaralarına tiyatro sanatı ile merhem olamaya çalışan bir yazarın trajikomik şekilde yazdığı bir oyun var bu kez karşımızda. Maalesef yaşadığımız dünyada ve ülkemizde, kendileri için doğru olduğunu düşündüğü şeylerin, başkaları içinde öyle olması gerektiğine inanan, buna bağlı olarak da başkalarına kendi doğrularını dayatmakta sakınca görmeyen insanların ve en önemlisi toplumda birine bilerek ve isteyerek zarar vermenin, vermek istemenin nedenlerinin ve sonuçlarının neler doğurabileceğini izliyoruz sahnede diyebilirim.
Rejiden bahsederek devam edelim; bizleri derin bir şekilde düşünmeye iten, günümüz toplumunun bundaki sonraki geleceği için belirleyici olan ülkedeki adalet sistemine ve daha da önemlisi topluma, kadına yönelik negatif ayrımcılık, şiddet, taciz gibi unsurlar da dahil çok şey söyleyen ince detayları barındıran derin mesajlar içeren bir metin var. Dolayısıyla izlerken bana göre böylesi keskin çizgileri olan metni alıp yönetmek de cesaret işi diye düşündüm. Hikaye bizlere yekpare bir biçimde aktarılıyor. Her iki karakterin hikaye de kendilerine özgü varoluş çabası çok iyi işlenmiş. Etkileyici ve birebir gerçeği andıran kendimizi sorgu odasında gördüğümüz Dekor Tasarımını beğendim, Kostüm Tasarımı bana göre iyiydi, Işık Tasarımı özellikle telefon konuşmalarında önemli bir yer tutuyor. Sahne üzerinde anlatılan hikayeye hizmet etmeyen hiçbir şeyi katmamış Serkan Üstüner. Yer yer komik diyaloglarla süslü olsa da genel olarak gerilim katarak Derdini seyirciye aktarıyor.
Oyunculukları da değerlendirerek devam edelim; öncelikle her iki karakterin hikaye de kendilerine özgü varoluş çabasını aktaran Hüseyin Avni Danyal ve Başak Daşman, ciddi anlamda izlemeye doyamayacağımız keyifli, güçlü performans sergilediler sahnede. Her iki oyuncu sürpriz finale tam kıvamında bir şekilde üstesinden gelerek adım adım götürdüler bizi. Ajandanızda muhakkak yer verin diyerek yorumu burada sonlandırıyorum.
Genel Yayın Yönetmeni : Murat Karakaş