More
    Ana SayfaELEŞTRİİlişki, aşk, evlilik kavramları üzerine düşündüren Kaan Erkam'ın ince bakışıyla “Tomris” isimli...

    İlişki, aşk, evlilik kavramları üzerine düşündüren Kaan Erkam’ın ince bakışıyla “Tomris” isimli oyun

    Akıl hastanesindeki bir kadının kendini Tomris Uyar’da aramasını konu edinen “Tomris” isimli oyun, 18 Ekim Pazartesi saat 20.30’da Trump Sahne’de izleyiciyle buluştu. Oyunun Yönetmeni değerli kişilik Mehmet Ulay tarafından Sanatsal Faaliyetler takipçileri adına davet edildik.

    Yoruma geçmeden önce kaynaklarda aldığım bilgiler ile oyunun yazarını ve yönetmenini sizlere kısaca tanıtayım.

    Kaan Erkam Kimdir; 1965 yılında Ankara’da doğdu. 1980 yılında daha öğrenciyken Alo Tiyatro’yu kurdu. Paris Amatör Tiyatrolar Festivali’nde “Hekim Uçtu” adlı Moliere uyarlamasıyla ödül aldı. 1988 de Alo Tiyatro’yu geliştirerek oyunlar çıkarmaya başladı. 1989 yılında Beliz Ocan ile amatör olarak kurduğu Oda Tiyatrosu’nu 1990 da resmiyete döktü. Birkaç oyun dışında sadece kendi yazdığı oyunları sahneye koydu. 2000 yılında İstanbul’a geldi. Jean Bernard-Luc’un yıllarca Gazanfer Özcan Tiyatrosu tarafından oynanan Karımla Evleniyorum adlı oyununu sinema hileleriyle tekrar sahneye koydu. Oyun iki yıl sergilendi. 2002 yılında Oda Tiyatrosu olarak Evita ana sponsorluğunda “Operadaki Hayalet Üzerine Bir Fantezi” adlı oyunla 48 saat sahnede kaldılar. Soner Olgun izlerken aklına gelen oyunu bir gecede yazdı. Oyun sonradan kendini geliştirerek devam etti. Meyhanede. Yakın dostu Hakan Aysev ile tasarlanan bu oyun. Bir Ermeni meyhanesinde geçen oyunu ilk yıllar izleyicisine masa düzeninde rakı ve Ermeni mezeleri vererek Getronagandan Yetişenler Derneği salonunda sergiledi. Alkollü içeceklerin sponsorluğu yasaklanınca da oyunu tiyatro sahnesine uyarladı. 2012 yılında yakın dostu ve motorsiklette yol arkadaşı Uğur Bulut, uzun yıllar asistanlığını yapan Çağla Çolak, yol arkadaşı Levent Tayman ve oğlu Hakan Erkam ile İstanbul’da Oda Tiyatrosu Sahnesi’ni açtı. Oyunlarının çoğunun müziğini oğlu yapmaktadır. Kızı Ege Deniz Erkam ise piyano çalmaktadır.

    Mehmet Ulay kimdir; 1942’de İstanbul’da doğdu. Ankara’da büyüdü ve lise son sınıfta İstanbul’a gelerek Kabataş Lisesi’nden mezun oldu. 1963’te Devlet Tiyatrolarında sanat hayatına başladı. 1965’te AST içinde yer alan Mehmet Ulay, 1969 yılında İngiltere’ye giderek Oldwick Theater’da görev aldı. İki yıl sonra Türkiye’ye döndüğünde yeniden Ankara Sanat Tiyatrosu bünyesinde, müdürlük, oyunculuk ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Bir süre sonra tekrar yurt dışına giderek Almanya ve Amerika’da tiyatro üzerine araştırmalar yapan Ulay, dönüşünden sonra sinema, dizi ve TV reklam filmlerinde rol aldı.halen tiyatro ile ilgileniyor ve sinema, dizi filmlerinde rol almaya devam ediyor.
    Oyunun konusunun ilham kaynağı olan Tomris Uyar hakkında da kısaca bilgi aktarayım…

    Türk öykü yazarı ve çevirmen. İngiliz Kız Ortaokulu’nda, şimdiki adı Robert Kolej olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde eğitim gördü (1961). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi (1963). Cemal Süreya ve Ülkü Tamer ile beraber Papirüs dergisi kurucularından olan Uyar’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dergilerde yayımlandı. On öykü derlemesinden Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında, yayımlandı. Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. İlk evliliğini şair Ülkü Tamer ile 1963’te yapan Tomris Uyar’ın evliliği Ekin isimli kızlarının sütten boğulmasından sonra 1964’te son bulur. Tomris Uyar, şair Turgut Uyar ile 1969’da evlendi ve Hayri Turgut Uyar isimli bir oğlu oldu. Hayri Turgut Uyar şimdi İTÜ’de öğretim görevlisidir. 2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.

    Hazırsanız oyunu yorumlamaya başlıyorum… Oyunun müzikleri Ali Çağatay Özkan’a ait… Sahne tasarımı Uğursal Şark’a ait. İmaj Tasarım Kemal Doğulu’ya ait ve tamamen oyunun içerik ve anlatımını tamamlayan cinsten bana göre. böylesine iddialı bir işte ses ve ışık geçişi önemli Taha Aykın’da bu görevin başarı ile üstesinden gelmiş…

    Oyunun baş rolü 90’lı yılların en sevilen isimlerinden biri olan Janset Okan Bayülgen’in sunduğu “Televizyon Çocuğu” adlı programla tanınan Janset, kısa sürede herkesin gönlünde taht kurmayı başardı. Sonrasında birçok TV dizisi, Tiyatro oyunu ve Sinema filmlerinde yer alan Janset’i özellikle çok sevilen Yarım Elma ve Ayrılsak Da Beraberiz dizileri ile hatırlıyoruz. Oyunun geneline bakarsak… Türk öykü yazarı ve çevirmen Uyar’ın doğduğu 1941 yılına genel bir bakış ile açılıyor oyun… Ardından oyunun daha sonraki bölümlerinde de ara ara duyacağımız bir dış ses (Atilla Yiğit) karşılıyor biz Tiyatro seyircilerini “Sen Tomris değilsin!” … Ve beklediğimiz an geliyor… Tüm ihtişamıyla Janset sahnede… Öyle güzel hayat vermiş ki rolüne samimiyetime inanın. Hayran kalmamak mümkün değil.

    Her zaman söylüyorum Tiyatro sadece eğlenmek için gidilen bir yer değildir sosyal ve kültürel hayatın canlanmasında büyük bir etkendir ve en önemlisi toplumun sanata olan duyarlılığını arttırmakta olup gelişen dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır… Zaman geçirmek giden insanlar sadece izler… Ama izlediğini anlamak erdem ister… işte tam burada devreye Kaan Erkam’ın ince bakışı giriyor… Bir delinin gözünden ilişki, aşk, evlilik kavramları üzerine düşündüren bir hikaye aktarıyor seyircisine… Nakış gibi işleyen her ayrıntısı düşünülmüş Mehmet Ulay’ın rejisi Janset’in baş döndüren Performansı ile birleşince sonunda salonda bulunan herkesin ayakta alkışlatıyor. Sonuç olarak bu oyunu kaçırmamanız gerektiğine inanıyorum ve bu muhteşem performansı yerinde izlemenizi öneriyorum.

    Genel Yayın Editörü : Murat Karakaş

    2 YORUMLAR

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler