More
    Ana SayfaELEŞTRİ“Sıradışı Bir Hikaye” Biz İsimli korku filmi eleştirisi

    “Sıradışı Bir Hikaye” Biz İsimli korku filmi eleştirisi

    Yönetmen Jordan Peele
    Oyuncular: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
    Ülke ABD

    Biz, kendilerine tıpatıp benzeyen davetsiz misafirlerine karşı hayatta kalma savaşı veren bir ailenin yaşadıklarını konu ediyor. Jordan Peele bir yönetmen olarak filmi bir uyum içinde kurgulayarak izletmeyi seviyor.

    Her zaman ki gibi eleştiriye konusuyla başlamak istiyorum; Adelaide ve Gabe Wilson birbirlerini ve ailelerini seven, huzurlu ve mutlu bir çifttir. Yorucu geçen bir yılın ardından çift 2 çocuklarını da alıp Kuzey Kaliforniya’da sahil kenarında bulunan evlerine giderler. Tayler ailesi ile sahilde geçirdikleri bir günün ardından, geçmişte bir çeşit travma atlatmış olan Adelaide ailesinin başına bir şey gelebileceği konusunda paranoyaklaşmaya başlar. Gece çöktüğünde Wilson ailesinin, yolda el ele tutuşmuş dört kişiyi görmesinin ardından her şey daha paranoyak bir hal alacaktır. Evlerine yapılan saldırıyı savuşturamayan ailenin yaşayacağı en büyük dehşet ise evlerine giren bu 4 kişinin aslında kendilerinin birebir kopyaları olmasıdır.

    BİZ FİLMİNİ NEDEN İZLEMELİSİNİZ; bir korku filminden beklediğimiz bol kanlı ve vahşetli bir kedi-fare oyunu bu filmde de var. Türe yeni bir soluk getiren ve alt metinlerinde çağın ve özelde ABD’nin sosyal ve politik meselelerine dikkat çeken bir film. Jordan Peele, korku sinemasında bayağıdır arka planda kalan toplumsal eleştiriyi kapan isimli filminin ardından Biz isimli ikinci uzun metrajında yine türe geri döndürmeyi başarmış bence. Normal bir korku filminde ne varsa bu filmde de aynısı var ancak en azından ben kendi adıma konuşayım korkmak için değil konusu için izliyorum korku filmlerini. Dolayısıyla konusu itibarı ile ilgimi çeken bir film var karşımda özellikle Subliminal mesaj (kişininin bilinçaltına gönderilen gizli mesaj)’ı aralara iyi serpiştirmesi açısından önemli bir film. Filmi henüz izlemeyenler için final kısmındaki mesajdan bahsetmeyeceğim ama baştaki ve aralardaki mesajlardan bahsedeyim değerli takipçilerim.
    işte başlıyorum hazırsanız.

    1 – El ele Amerika
    Filmin hemen başında jenerikten hemen sonra Adelaide’ın izlediği televizyonda, 1986’da aç ve evsiz Amerikalılar yararına düzenlenen bir yardım kampanyasının reklamı dönüyor. Hands Across America, 6.5 milyon kişinin el ele tutuşarak, 15 dakika süren neredeyse kesintisiz bir insan zincirini oluşturduğu, oldukça maliyetli bir etkinlik. bu etkinlik aslında zenginlere daha çok para vererek fakirleri zengin olabileceklerine ikna etmek prensibi üzerine kurulu bir dünya görüşüydü.
    2 – Siz Nasıl İnsanlarsınız?
    Amerika Birleşik Devletleri dünyanın her noktasından insanların buluştuğu ve yüzlerce farklı milletten insanın toplandığı bir ülke. Alt kesimli tanımayan, orta direği zaten yok ettiren yani önemsemeyen bir üst kesim var. Filmde Adelaide’ın klonu, 20 yıl sonra, yeraltından çıkageliyor ve özgür olmayanları, hayatın güneşli, yumuşak, güvenli tarafına erişimi olmayan, “ayrıcalıksız” kitleleri peşinden yeryüzüne çıkarıyor. Adelaide’ın kocası Gabe’in, “Siz Nasıl İnsanlarsınız” sorusuna “Biz Amerikalı’yız,” yanıtını veriyor. Orta sınıf mensubu çekirdek ailenin karanlık tarafta kalmış bir ikizi var; toplumsal tırmanış potansiyelinde köklerini bulan Amerikan idealinin rüyadan çok kabusa benzeyen bir versiyonunu yaşayan başka bir aile.
    3 – Yeraltı tüneli
    jenerikten hemen önce film Amerika’da ne amaçla kazıldığı ya da ucunun nereye gittiği bilinmeyen birçok yeraltı tüneli olduğu bilgisi veriliyor izleyiciye. Bu tünellerden neyin gelebileceğine dair bir meraka ve korkuya kapıldığımız hikâyede, yukarıda da bahsettiğimiz istilacılar geliyor. Yukarıdakilerle tıpatıp aynı görünen bu insanları evsizler, yurtsuzlar, genel olarak medeniyetin ötekileştirdiği kişiler gibi görmek mümkün.
    4 – Tavşanlar
    Filmin en başındaki kafesteki tavşanlarla aslında toplumun kilit altına alındığını; aradaki tek tük küçük siyah tavşanlarla ise bu hapis edilmenin yetmeyip siyahilerin görmezden de gelindiğinin altı çizilmiş.
    5 -Polis ve 911

    Bencil, umursamaz, cahil modern zaman Amerikalıları olarak resmedilen komşuları Tayler Ailesi’nin
    bireylerinden olan Kitty’nin dijital asistan Ophelia’ya verdiği “Polisi ara!” komutu üzerine NWA’in Fuck da Police şarkısı çalmaya başlaması. Özel havuzlardan evin içindeki sinema salonlarına ve hatta kendilerine ait göllere sahip olan zenginler ile makara yaptığının bir örneği.

    Filmi genel olarak eleştirdim geldim diğer izlerken aldığım diğer notlara; Biz filminin merak unsuru ve gerilim dozu gayet yerinde. Kapan filminin de müziğini yapmış olan Michael Abels, bu kez filme en uygun, tamda budur dediğimiz müziği sunmuş. Kamera açıları, ışık, ses efektleri mükemmel.
    Zaman kaybı diyenlere sesleniyorum zaten bu tarz bir filmde gerçeklik aramadan izlemelisiniz korku filminde ve komedi filminde mantık aranmaz. Ve son olarak Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss başta olmak üzere filmdeki tüm karakterlerin mükemmel oyunculukları ve adım adım tırmanan gerilimiyle kesinlikle kusursuz bir film diyerek yorumu bitiriyorum.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler