More
    Ana SayfaELEŞTRİAcındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur bir Dario Fo Komedisi "Hırsız" isimli...

    Acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur bir Dario Fo Komedisi “Hırsız” isimli Tiyatro Oyunu yorumu ile sizlerleyim

    “Hırsız” isimli Fars türü Tiyatro Oyunu dün akşam Profilo Kültür Merkezi Sahnesi‘nde saat 20:30 da seyirci ile buluştu ve sanatsal faaliyetler olarak bizde oradaydık.

    Dünya çapında ün kazanmış 1997 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Usta yazar Dario Fo’nun kaleme aldığı ve Füsun Demirel’in çevirisini yaptığı Suat İnal – Ali Yaylı’nın sahneye uyarladığı ve Ali Yaylı’nın yönettiği oyunun oyuncu kadrosunda Umut Oğuz, Tuna Arman, Somer karvan, Hülya Şen, Suat İnal, Gökçe Çiçek Özülkü yer alıyor.

    Oyunun konusu kısaca şöyle; İtalya da geçen hikayede, hırsızlık çetesi mensubu olan Tornatti, bir politikacının evine soygun yapmak için girer. Bir anda ev sahipleri ve ahbaplarının arasında kalan Tornatti, şahit olduğu manzara karşısında ne yapacağını şaşırır ve buradan kurtulması, polisin elinden kurtulmaktan daha zordur.

    Yaklaşık iki yıldır Tiyatrodan uzak kaldım bulduğum her fırsatı değerlendirip Tiyatro Oyunu izlemeye ve yorumlamaya devam ediyorum. Her türünü severim ayırmam ve sevdiğim için giderim. Ama Fars türü komedinin yeri bende ayrıdır, iyi ve kaliteli olduğunda ise bende bıraktığı keyif ise apayrıdır. Fars izlemeyi özlemişim.

    Yoruma geçmeden önce tanımayanlar için oyunun yazarı Dario Fo kimdir kısaca tanıtalım dilerseniz; yaşadığı dönem düşünüldüğünde bulunan küresel problemler, savaşlar, siyasi makamların adaletsizlikleri onun kendi sanat anlayışını oluşturan etmenlerin başında olması dolayısıyla. Bu toplumsal sorunların hepsini alaycı bir şekilde ele alan ve bu yüzden hiçbir zaman resmi makamlarca sevilmeyen hatta ve hatta hep engellenmeye çalışılan Ama O bildiğinden asla şaşmayan bir yazar. bunun en somut örneği ise Türkiye’de oyunlarının yasaklanma kararı oldu. Ama o yine bildiğinden şaşmadı ve bununla mücadele etmeye karar verdi. Bu kararı ise “Türkiye’de Tiyatro açacağım” açıklamasıyla herkese duyurdu. Kısmet olmaması Türkiye’de yaşayan tiyatro severlerin bir bahtsızlığı diyebiliriz.

    Ve hazırsanız yorumlaya başlıyorum; Fo’nun politik kaygıları, hikaye anlatımı, grotesk ve fars unsurlarıyla birleştirmedeki dehası ile “Hırsız” isimli Tiyatro Oyununu aynı anda seyircileri ciddi meseleler üzerinde nesnel ve aktif bir şekilde düşünmeye teşvik etmek adına kışkırtıcı hem de oldukça eğlenceli hale getirmiş. Sahnede gayet güzel eğlendik ama almamız gereken mesajları da aldık.

    Eğer incelediğimiz konu Fars türü ise gözlemlerime dayanarak söylüyorum Türkiye’de bunu başaran Tiyatro topluluğu pek az sayıda Suat İnal – Ali Yaylı ve ekibi bu türü bana göre hakkını vererek başarılı bir şekilde sahnelemiş. Dekor, Kostüm ve Aksesuar için Kırmızı Siyah Sanat’ı tebrik ediyorum zira üzerinde bayağı çalışmışlar. Oyunun müzikleri ve ses efektleri yönetmeni Ali Yaylının oğlu Emrah Can Yaylı’ya ait oyunun temposuna ayak uydurmayı başaran müziklere imza atmış. Reji Asistanlığı görevinde Begüm Gönenç’i ve Ses – Işık için de Mustafa Sertaç Ömeroğlu’nu da tebrik ediyorum.

    Anlatmak istediğini seyircinin gözüne sokmak yerine oldukça eğlenceli biçimde anlatan Darıo Fo’nun metnine Yönetmen koltuğundaki Ali Yaylı kendi yorumunu da katmış. Oyundaki tüm karakterlerin kusursuz bir performansla hayat vermesini sağlamış.

    Oyunun ismini veren Hırsız karakteri ile karşımıza çıkan Umut Oğuz daha ilk dakikalar da sahne sempatisi ve oyunculuğu ile seyirciyi kendi tarafına çekmeyi başardı. Oyunun diğer karakteri Hırsızın eşi olarak karşımıza çıkan Tuna Arman yine oyunun en başından son anına kadar başarılı giriş çıkışları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarırken bir yandan seyirciyi kendine hayran bıraktı. Somer Kavran ve Gökçe Çiçek Özülkü ve Hülya Şen zaten oyunun bütünü boyunca sahnede olduklarından yüksek enerji gerektiren performansları seyirciyi mest etmeyi başardılar. Oyunun sonlarında dahil olan aynı zamanda sahneye Ali yaylı ile birlikte uyarlayan Suat İnal inandırıcı oyunculuğuyla seyirciden reaksiyon almayı başardı.

    70 dakika boyunca eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için ideal bir oyun.

    Genel Yayın Editörü : Murat Karakaş

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Yeni İçerikler